Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.732

Exekuce na kontaktní adrese dlužníka - může exekutor v bytě, domě zabavit věci?

Odesláno: 
Otevřeno 1902 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje dcera má syna, který nikde nepracuje a neplatí zdravotní a sociální pojištění. U své matky nebydlí a ani tam není a nebyl přihlášen k trvalému ani k přechodnému pobytu. 03/2014 když byl přihlášen na úřadu práce, sdělil matčinu adresu jako kontaktní pro zasílání podpory v nezaměstnanosti. Od té doby (po skončení vyplácení podpory) se s matkou nestýká a matka ani neví kde se syn zdržuje. Nemá u matky ani žádné věci které by mu patřily. Je možné, aby v případě zahájení exekuce proti synovi přišel exekutor i k matce a zabavoval jí její majetek? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud bude vedena exekuce proti Vašemu vnukovi (synovi Vaší dcery), a exekutor se rozhodne pro exekuci prodejem věcí movitých (zabavování věcí), tak jako první se exekutoři vydávají na adresu trvalého pobytu povinného (dlužníka). Pokud má tento trvalý pobyt "na úřadě", tak exekutoři vyšlou své vykonavatele na poslední známou adresu trvalého pobytu povinného, předtím než se povinný nahlásil na úřad. Dále je možné, že exekutorský vykonavatel rovněž navštíví i rodiče povinného, a to za účelem provedení šetření ohledně zjištění trvalého pobytu povinného. V tomto případě by bylo vhodné, aby Vaše dcera vykonavatele do bytu nebo domu vpustila a řekla jim co ohledně syna ví. Je možné, že si vykonavatelé prohlédnou i byt či dům Vaší dcery a budou zjišťovat, zda zde povinný nemá nějaké věci, které by bylo v rámci exekuce zpeněžit.
V této souvislosti bych Vaší dceři doporučila, aby si našla znění ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde jsou upraveny i věci, které zákon výslovně vyjímá z exekuce movitých věcí. Tyto věci nelze zabavit ani povinnému.
Kdyby se stalo a byly by zabaveny věci Vaší dcery a nikoli vnuka, je nutné, aby Vaše dcera měla doma co nejvíce dokladů, kterými prokáže vlastnické právo k věcem, které má doma a jsou v jejím vlastnictví. Tyto doklady (faktury, dodací a záruční listy, smlouvy, … ) je nutné doložit k návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Tento návrh se podává u exekutora, který tyto věci zabavil, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník těchto věcí o jejich zabavení dozvěděl. Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu je upraven v ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.).