Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.460

Exekuce věcí nedlužníka v místě trvalého bydliště dlužníka - hrozí zabavení mobiliáře exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1289 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak postupovat. Dům je přítele a dlužník je jeho otec, který tam má trvalý pobyt. Je tento dům, jehož majitelem tedy není dlužník, nějak v ohrožení? A pokud přijde exekutor v době naší nepřítomnosti, může polepit i mou a přítelovu postel? Ta postel je moje, stejně jako skříně v ložnici, ale od té postele nemám doklad, pravděpodobné byl nechtíc vyhozen. Slyšela jsem, že exekutor nesmí postel zabavit, ale nevím, jestli nemůže být problém v tom, že já tam zatím nebydlím, tudíž tam nemám trvalé bydliště a přítel má v jiném pokoji starou postel z dětství. Může být tedy s naší novou postelí problém, když nemám doklad?
Mockrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud je vlastníkem nemovitosti Váš přítel, který není povinným (dlužníkem) je tato nemovitost v bezpečí. Neboli je chráněna před dražbou.
Postel by neměla být zabavena, neboť ust. § 321 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), zabavení postele jakožto součásti obvyklého vybavení zakazuje. Nicméně z praxe vím, že pokud by Vaše postel byla příliš drahá, mohla by být zabavena s tím, že postele se běžně pohybují v nižších cenových relacích, takže by si povinný mohl koupit levnější postel. Bylo by tedy lepší, kdybyste doklad od postele, a to jakýkoli dohledali. Popřípadě je možné sepsat i čestné prohlášení o tom, že postel patří Vám, resp. v tomto čestném prohlášení výslovně uveďte co v domě patří přítelovu otci (povinnému), co přítelovi a co Vám. Čestná prohlášení je nutné opatřit úředně ověřeným podpisem.
Pokud by byla postel zabavena, bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu je nutné doložit i důkazy o tom, že postel patří Vám, dále argumentujte i tím, že postel je obvyklé vybavení domácnosti a že tedy neměla být zabavena. Návrh se podává do 30 dní ode dne, kdy se vlastník dozvěděl o zabavení věci. Návrh se podává k exekutorovi, který věc (postel) zabavil.