Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.899

Exekuce - nezabavitelná částka u dluhu nad 30.000 Kč

Odesláno: 
Otevřeno 1977 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
V dnešním blesku jsem četl o exekuci do 30 000 Kč, že vám nemohou zabavit některé věci. Znamená to, že nad tuto částku mohou zabavit i třeba pračku?
Ale můj dotaz spíše směřuje k této otázce. Pokud nemám žádné movité věci a pobíram jen invalidní důchod 4755 Kč a můj dluh je vyšší, než 30 000 Kč, že mi na ten důchod mohou sáhnout? Vím, že nezabavitelná částka by měla být 6820 Kč.
Ale jak je to v případě, že dlužím více než 30 000 Kč? Děkuji vám za vaší odpověď
 
Zdravím Vás, k Vašemu dotazu uvádím, že ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) upravuje věci, které jsou vyloučeny z exekuce prodejem movitých věcí povinného. Tedy znamená to, že věci uvedené v těchto ustanoveních (paragrafech) nemůžou být zabaveny ani povinnému. Výše vymáhané pohledávky je přitom irelevantní.
K Vašemu dotazu na výši nezabavitelné částky uvádím, že z Vašeho invalidního důchodu nelze nic strhnout. Výše nezabavitelné částky je závislá i na tom, zda máte manželku a nezletilé nebo nezaopatřené děti. Výpočet nezabavitelné částky si můžete zkusit provést na stránkách http://www.vyplata.cz. Nezabavitelná částka musí povinnému zbýt ve všech případech, neboť z této částky musí hradit náklady na uspokojení svých životních potřeb. Výše nezabavitelné částky je rovněž závislá i na tom, zda je exekučně vymáhána přednostní pohledávka (výživné, pohledávky daní, poplatků). Pro úplnost uvádím, že přednostní pohledávky jsou upraveny v ust. § 276 odst. 2 písm. a) – k) občanského soudního řádu. Pokud hradíte běžnou pohledávku je nezabavitelná částka ještě vyšší. Způsob provádění srážek ze mzdy je podrobně upraven v ust. § 279 odst. 1 občanského soudního řádu.