Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.787

Dlužník žijící u partnerky, družky - hrozí exekuce majetku partnerky, družky když dlužník nemá trvalé ani přechodné bydliště u ní?

Odesláno: 
Otevřeno 1286 x
1 odpověď
 
Přeji Vám krásný den, prosím o radu.
Mému příteli hrozí exekuce, bydlí u mne ale trvalý pobyt má od narození u prarodičů, kteří jsou za jeho dluh zodpovědní (vzal si na sebe jejich půjčku kterou oni nesplácí). U nich si vyzvedává i poštu a u mne není nijak evidovaný ani jako přechodné bydliště. Mám strach ať exekutor nevydá k dražbě můj majetek o majetku ať je to nábytek nebo elektronika nemám na své jméno žádné doklady, jen máme samy pro sebe smlouvu že využivá můj majetek a vše tady patří mne. Takže můj dotaz kde příjde exekutor s největší pravděpodobností ke mě nebo k jeho prarodičům? Stačí smlouva o tom že je vše mé k komu aby exekutor nezabavil můj majetek?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, kdyby byla na majetek Vašeho přítele uvalena exekuce, je otázkou pro jaký způsob exekuce by se exekutor rozhodl. Dále může jít i o kombinaci několika způsobů exekuce současně. Nicméně pokud Váš přítel pracuje tak bude exekuce prováděna srážkami z jeho mzdy a k exekuci prodejem movitých věcí povinného nemusí vůbec dojít. Nyní se budu zabývat tím, kdyby se exekutor přece jen rozhodl pro exekuci prodejem movitých věcí povinného (Vašeho přítele).
Exekutoři v tomto případě se vždy jako první vypraví na adresu trvalého pobytu povinného, kde se budou snažit zabavovat věci povinného. K Vám by se dostali až pokud by exekutorovi prarodiče Vašeho přítele řekli, kde se přítel v současné době zdržuje, potom by tedy přišli exekutorští vykonavatelé i k Vám. Na tomto místě uvádím, že věci, které nemohou být povinnému zabaveny jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud tyto věci nemohou být zabaveny povinnému, už vůbec nemohou být zabaveny třetí osobě, tedy Vám. Je škoda, že k věcem nemáte doklady, které by Vaše vlastnické právo prokazovaly. Nicméně kdyby byly zabaveny Vaše věci bylo by nutné podat, a to do 30 dnů ode dne, kdy jste se o zabavení těchto věcí dozvěděla návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh se podává k exekutorovi, jehož zaměstnanci by Vaše věci zabavili. K tomuto návrhu budete muset přiložit onu smlouvu, kterou jste s přítelem sepsali. Pokud jsou na této smlouvě úředně ověřené podpisy je to lepší, pokud ne asi by nebylo od věci, abyste spolu s přítelem sepsali i čestná prohlášení, ve kterých každý z Vás uvede co komu v domácnosti patří. Podpisy na těchto čestných prohlášeních bude nutné nechat úředně ověřit. Pokud by Vám byly zabaveny věci, jejichž zabavení je zakázáno i u povinného je možné argumentovat i zněním ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu, s tím, že zabavení těchto věcí je v rozporu se zákonem, protože tyto věci nemají být zabaveny ani povinnému, natož pak třetí osobě. Pokud by exekutor návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu nevyhověl bylo by nutné podat, a to do 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí vylučovací žalobu k exekučnímu soudu a následně se takto bránit v řízení před soudem. Pokud by se měla podávat vylučovací žaloba bylo by nejlepší obrátit se přímo na advokáta, který by Vás v řízení před soudem zastupoval. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a doufám, že na exekuci prodejem movitých věcí v tomto případě nedojde.