Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.569

Koupě družstevního bytu od osoby s několika exekucemi - jak se vyhnout zabavení družstevního bytu exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 2052 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Máme kupovat družstevní byt. Při jednání s realitní kanceláří nám bylo řečeno, že prodávající má nějaké exekuce. My jsme tedy se zajistili tak, že peníze za koupě družstevního podílu se vloží do advokátní úschovy, advokát z ní uspokojí pohledávky a tím bude vše vyřízeno. My jsme ale zjistili, že na prodávajícího jsou vedeny další a další exekuce a máme strach tento byt koupit. Co nám radíte za postup, když realitní makléř tvrdí že se vlastně nic neděje a na družstevní byt se exekuce nemohou uplatnit? Z mého pohledu bych od koupě bytu ustoupil, ale třeba nějaká pomoc je. Máme totiž strach, že i když stávající exekuce budou uspokojeny, tak se v budoucnosti mohou objevit další a o byt bychom mohli přijít.
Děkuji za odpověď, T. P.
 
Zdravím Vás, koupě bytu, který je zatížen exekutorským zástavním právem je vždy rizikové, a to jednak z toho důvodu, že povinný se nemusí chtít dobrovolně vystěhovat a dále může byt při vystěhování eventuálně i poškodit. Není pravdou to co Vám tvrdí na družstvu, nyní se může v dražbě převést i družstevní podíl povinného a členská práva navázaná na bytovou jednotku povinného. Proto bych družstevní byt u povinného v exekuci kupovala v součinnosti s exekutorem, který bude tento byt dražit. Je však otázkou, že je tento byt zatížen exekutorským zástavním právem či nikoli. Pokud ano, je nutné kupovat byt takto zatížený výhradně v součinnosti se soudním exekutorem, který má členský podíl povinného na bytovém družstvu dražit. Je totiž možné, že by exekutor, pokud by družstevní podíl nebyl kupován v součinnosti s ním nepodal na příslušný katastrální úřad návrh na výmaz tohoto zástavního práva.
Je také možné, a to i z Centrální evidence exekucí zjistit kolik exekucí je vedených na majetek prodávajícího (povinného neboli budoucího převodce).
Mám za to, že jakmile bude družstevní podíl s bytem ve Vašem vlastnictví a exekutorské zástavní právo vymazáno z katastru nemovitostí tak byste již o členský podíl na bytovém družstvu ani o koupený byt přijít neměli v souvislosti s exekucemi na majetek povinného (prodejce, převodce družstevního podílu) přijít neměli, protože exekučně vymáhat majetek je možné po povinném, ručitelích povinného a nikoli po třetích osobách odlišných od povinného.