Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.015

Syn, dcera s exekucí a trvalým bydlištěm na úřadě bydlí u rodičů - jak ochránit majetek rodičů?

Odesláno: 
Otevřeno 1431 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme dceru která má nemalé dluhy a hrozí jí exekucí. Trvalí pobyt má na Městském úřadě, ale teď bydlí u nás protože nemá byt ani práci. Mohou se exekuce týkat i nás rodičů.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekuce Vaší dcery se Vás mohou týkat pouze v případě, kdy se exekutor rozhodne pro exekuci prodejem movitých věcí povinného. V tomto případě by reálně hrozilo, že by exekutorský vykonavatel mohl zabavit i Vaše věci, v domnění, že se jedná o věci Vaší dcery. V tomto případě by bylo nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). V tomto případě byste však museli vlastnické právo k zabaveným věcem doložit relevantními doklady. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, …
Dále by nebylo od věci sepsat čestná prohlášení, v nichž byste všichni uvedli, který majetek je Váš, tedy rodičů a který majetek patří Vaší dceři. Tato čestná prohlášení je nutné opatřit úředně ověřenými podpisy. Pokud budete cokoli do domu či bytu kupovat nechejte si vystavit doklad, o tom, že věci kupujete do svého vlastnictví.
Dalším řešením situace Vaší dcery je rovněž insolvence spojená s návrhem na oddlužení. Jelikož Vaše dcera nemá byt ani práci bylo by nutné, aby byl někdo ochoten přispívat jí po dobu 60 měsíců (5 let) pravidelnými měsíčními splátkami na úhradu dluhu věřitelů. Podpisy dárce a obdarovaných musejí být úředně ověřeny. Zahájením insolvenčního řízení totiž exekutor nesmí přikročit k exekuci na majetek povinného, což znamená, že exekutor může provádět lustraci majetkových poměrů povinného, může vydávat rozhodnutí, a to včetně exekučních příkazů, nesmí však přikročit k exekuci, tedy nesmí zablokovat účet povinného, nesmí zabavovat movité věci povinného ani dražit jeho nemovitosti. Pokud by Vás zajímaly podrobnosti ohledně insolvencí zeptejte se kolegů, kteří zde v poradně mají problematiku insolvencí na starosti. Já se zde zabývám výlučně problematikou exekucí.