Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.291

Odložení splátek v exekuci - jak požádat, jak toho dosáhnout?

Odesláno: 
Otevřeno 1564 x
1 odpověď
 
Dobrý den, potřebovala bych poradit. 2008 jsem kvůli bývalému příteli udělala dluhy. Měl nějaké problémy a slíbil, že to bude všechno splácet. Jenže se nic z toho nestalo. Jsem samoživitelka momentálně na úřadě práce a už bez peněz. Sháním si práci, ale než syn nastoupí do školky, tak musím vydržet. Nemám nikoho, kdo by mohl pohlídat. Jenže se na mě sypou exekuce. Dá se to nějak skloubit dohromady nebo aby mi počkali se splátkami? Vůbec nevím co mám dělat, bojím se, že přijdem i o to málo co máme.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, exekuce srážkami ze mzdy nebo z jiných příjmů se dají provádět i srážkami z podpory v nezaměstnanosti. Nicméně ve Vašem případě mám za to, že podpora v nezaměstnanosti u Vás dosahuje tak malé výše, že by z tohoto příjmu nebylo možné nic zabavit. Ve Vašem případě by tedy přicházela v úvahu buď exekuce prodejem movitých věcí povinného. Návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného by byl ve Vašem případě nejspíš zamítnut, protože je zde reálná naděje, že budete pracovat. Můžete však zkusit požádat o odklad exekuce, a to v souladu s ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Návrh na odklad exekuce lze podat tehdy, pokud se povinný ne vlastní vinou ocitl přechodně v situaci, kdy by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo členy jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně ohrožen. K návrhu na odklad exekuce je však nutné popsat Vaši situaci a zejména doložit, a to i příslušnými potvrzeními Úřadu práce, o tom, že pobíráte pouze podporu v nezaměstnanosti, a v jaké výši a dále, že pobíráte příp. i sociální dávky, a to včetně výše těchto sociálních dávek. V žádosti o odklad rovněž uveďte na jak dlouhou dobu o odklad žádáte. Mám za to, že žádost o odklad exekuce je možné podat na 3 - 6 měsíců, déle bych to nezkoušela.
Dalším řešením by byla insolvence, nicméně by bylo nutné, abyste si eventuálně zajistila i příjem z darovací smlouvy, kdy se Vám dárce zaváže, že Vám po dobu 60 měsíců bude hradit pravidelné měsíční splátky na úhradu pohledávek Vašich věřitelů. Podpisy na darovací smlouvě musí být úředně ověřeny. Další podmínkou je, že musíte svým věřitelům v průběhu 5 let uhradit minimálně 30% jejich nezajištěných pohledávek. Ohledně dalších dotazů k insolvenci se prosím obraťte přímo na kolegu, který se zde v poradně insolvencemi zabývá.