Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.987

Exekuce na soukromou osobu - postihne exekuce i firmu ve které je dlužník jednatelem?

Odesláno: 
Otevřeno 3374 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rád bych se zeptal na následující:
Pokud by byla uvalena exekuce na soukromou osobu, mohly by se důsledky exekuce vztahovat na společnost s. r. o. ve které ta osoba působí jako jednatel? Osoba však nevlastní žádnou část společnosti ve které působí jako jednatel.
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud by byla exekuce na majetek jednatele obchodní společnosti, a to jako na soukromou osobu, mám za to, že by se následky exekuce nijak výrazněji neprojevily ve společnosti ve které působí. Maximálně by bylo možné postihnout příjmy této osoby jako jednatele, pokud mu jsou společností tyto příjmy vypláceny. Nic jiného by dle mého názoru hrozit nemělo, a to zejména za předpokladu, že jednatel není společníkem této společnosti, tedy nevlastní obchodní podíl v této společnosti, a to ani ve formě akcií. Exekuce se ve Vámi popisovaném případě týká pouze jednatele coby fyzické osoby.
Jiné by to bylo v případě, kdy by jednatel byl současně majitelem obchodního podílu a tato exekuce by byla vedena na majetek jednatele pro vymáhání dluhů z jeho podnikatelské činnosti. V tomto případě by se již exekuce této obchodní společnosti dotýkala.