Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.572

Družstevní byt koupený před manželstvím a exekuce v manželství - hrozí exekuce bytu nedlužícího z manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 1545 x
1 odpověď
 
Dobrý den, ptala jsem se na exekuci družstevního bytu pod host 2294 a od vás zazněla otázka z zda máte upravené SJM, nevím jak toto chápat. Smlouvu žádnou na majetek nemáme. Nečekali jsem že se do dluhů dostaneme, vše vzniklo z druhotné platební neschopnosti, kdy jeden odběratel nezaplatil manželovi hodně vysokou částku a manžel nemohl platit dále a z toho vznikli dluhy, které teda se snažíme splácet. Nepodařilo se mi napsat pod můj první příspěvek proto píšu takto. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, ačkoli nemáte upravenou smlouvu o zúžení SJM, tak i přesto odkazuji na svoji předešlou odpověď.
Kdybyste SJM upravené měli, bylo by to o trochu snadnější, neboť do SJM by patrně nepatřily dluhy z podnikání. Takto se může exekutor domnívat, že dluhy z podnikání do SJM patří. Nicméně družstevní práva k bytu nikoli, proto odkazuji na svoji odpověď a až bude exekuce splacena doporučuji Vám SJM si zúžit, a to právě z důvodu ochrany majetku. Pro úplnost zde uvedu i svoji předchozí odpověď, která byla následující:

Zdravím Vás, v tomto případě mám za to, že exekutoři nemají na Váš družstevní byt, který jste nabyla do svého výlučného vlastnictví za svobodna nárok. Budete muset podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) zákona č. 99/1963 Sb. , a do tohoto návrhu napsat, že byt jste nabyla před sňatkem do Vašeho výlučného vlastnictví, tedy před vznikem společného jmění manželů (SJM). Jako důkaz doložte kupní smlouvu o koupi bytu, resp. smlouvu o převodu členských práv, dále doložte i kopii oddacího listu. Uveďte, že povinným je Váš manžel a že se jedná i o dluhy z podnikání Vašeho manžela.
Navíc s účinností od 14.5.2015 je výrazně omezena možnost exekučního postihu, a to nálezem Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015. Tento nález omezuje exekuční postih manžela povinného, takž manželu povinnému již nelze provádět srážky ze mzdy ani blokovat účet manžela povinného.