Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.623

Zrušení trvalého bydliště dlužníka - hrozí exekuce v původním trvalém bydlišti?

Odesláno: 
Otevřeno 1436 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mého přítele rodiče mají oba mnoho exekucí které neplatí. Než se rozvedli žili rodiče a přítel v rodinném domě babičky.
Oba rodiče mají trvalé bydliště několik let na obecním úřadě.
Může přijít exekutor a vymáhat se majetku nebo peněz po příteli, případně babičky (majitel nemovitosti) když už tam minimálně od roku 2010 nebydlí, nezdržují se? I kdyby ta exekuce byla z doby trvalého bydliště na této adrese. Přítel vše zrekonstruoval a po rodičích tam nezbylo absolutně nic. Jak se může bránit aby hloupostí svých rodiču o nic nepřišel?
Mockrát děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, není vyloučeno, že Vás exekutorský vykonavatel navštíví. V tom případě mu sdělte, že se rodiče přítele na této adrese již 5 let nezdržují a pokud víte, kde se zdržují sdělte to vykonavateli. Vykonavatel nemůže zabavovat majetek osob odlišných od povinného, tj. nemůže zabavovat majetek Vašeho přítele ani Vás ani babičky přítele, neboť by postupoval v rozporu se zákonem. Pokud byste chtěli mohli byste na úhradu dluhu přítelových rodičů nějakou částkou dobrovolně přispět, ale v žádném případně k tomu nejste povinni.
Kdyby se přece jen stalo a byly by zabaveny věci Vaše, Vašeho přítele nebo babičky Vašeho přítele je nutné, aby vlastník těchto věcí podal k exekutorovi návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh se podává k exekutorovi, který věci zabavil, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl. K tomuto návrhu je však vždy nutné doložit doklady o tom, že zabavené věci nepatří povinnému, ale tomu kdo návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podal. Doklady prokazující vlastnické právo k věcem jsou např. faktury, dodací list, záruční list, různé smlouvy - kupní, darovací, směnná, nájemní, o úvěru, o spotřebitelském úvěru. Tyto doklady bych vždy přikládala v kopii a originál bych si vždy ponechala.
Dále je možné, a to pro klid duše sepsat i čestné prohlášení, kde Vy, Vaš přítel a babička přítele uvedete, že se rodiče přítele na adrese … . , nezdržují již 5 let a nemají zde ani majetek, který by bylo možné postihnout exekucí prodejem movitých věcí. Toto čestné prohlášení každý z Vás podepíše. Bylo by vhodné, aby všechny Vaše podpisy na čestném prohlášení byly úředně ověřeny. Mám za to, že v tuto chvíli již více dělat nemůžete.