Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.121

Dluhy před manželstvím - hrozí exekuce na nedlužícího z manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 1682 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj přítel mě požádal o ruku, ale je v tom problém, protože má cca 700 tis. dluh. Má exekuční srážky ze mzdy a výplata mu chodí na můj účet. Mám vlastní byt, bez dluhů a hypotéky, který budu v brzké době pronajímat, protože jsme koupili dům, který rekonstrujujem. Je psaný na mě a i hypotéka. Je možnost, že by po svatbě obstavili můj účet, kam nám chodí obě výplaty a zabavili mě majetek, který jsem nabyla sama již dávno? Můžu se proti tomu nějak bránit, popřípadě sepsat nějakou smlouvu, která by tomu všemu zabránila?
Děkuji s pozdravem Ilona
 
Zdravím Vás, doporučují Vám navštívit s Vaším přítelem notáře, kde ve formě notářského zápisu sepíšete předmanželskou smlouvu v níž bude uvedeno, co vše jste nabyla před manželstvím a že se jedná o výlučně Váš osobní majetek. Ihned po sňatku bych uzavřela smlouvu o zúžení společného jmění manželů, problém vidím v tom, že Váš přítel již exekuce má, tak je otázkou jak by na smlouvu o zúžení společného jmění manželů (dále jen SJM) nahlížel exekutor. Nicméně již od 14.5.2015, a to v souvislostí s vyhlášením nálezu Ústavního soudu pod sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 došlo k velmi výraznému omezení exekučního postihu manžela povinného. Již nemůžou být prováděny srážky ze mzdy manžela povinného z důvodu exekuce na manžela, ani již exekutor nemůže tzv. zablokovat účet manžela povinného.
Ve Vašem případě se mi jako ideální řešení jeví podání insolvenčního návrhu s návrhem na oddlužení Vašeho přítele. Nicméně Váš přítel musí splnit podmínku, že své věřitele do 5 let uspokojí minimálně 30% jejich pohledávek. Zahájením insolvenčního řízení se již neprovádějí exekuce, resp. exekuci lze nařídit nelze ji však vykonat. Takže exekutor může zjišťovat majetkové poměry povinného, vydávat rozhodnutí, ale nesmí přikročit k exekuci jako takové. Ve věci insolvence a oddlužení se však obraťte na kolegu, který zde má tuto problematiku na starosti.
Popřípadě se zkuste i s přítelem dohodnout na odložení sňatku až bude mít exekuce uhrazeny.