Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.727

Exkutor chce informace od pronajímatele nájemního bytu - co bude následovat?

Odesláno: 
Otevřeno 1646 x
3 odpovědi
 
Dobrý den jmenuji se Lucka. Bydlím v podnájmu s přítelem a 4 dětmi, nemáme zde trvalý pobyt jen podnájemní smlouvu. Mám exekuci 20.000 Kč.
24.5.2015 přišla majiteli bytu zásilka z exekutorského úřadu, aby zaslal o mě informace, najemní smlouvu atd. Co můžu teď čekat? Tenhle byt je družstevní. Mám u majitele 15.000 Kč kauci, ale z toho 9.000 Kč mu dlužím za vodu kterou musel za nás zaplatit.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, otázkou je, které věci v bytě jsou věci majitele bytu a které jsou Vaše. Mám za to, že exekutor tyto informace chtěl pravděpodobně znát proto, aby mohl přijet na místo, kde se zdržujete a provést zde exekuci prodejem movitých věcí. Tedy polepit a případně prodat Vaše movité věci. Je otázkou co majitel bytu exekutorovi přesně napsal a je také otázkou, zda je byt zařízený a tedy zařízení bytu ve vlastnictví jeho majitele a zda je toto upraveno i v nájemní smlouvě. Mám za to, že pokud je tomu tak jak jsem uvedla výše, je možné, že Vás vykonavatel navštíví a podívá se na vlastní oči na byt a zeptá se Vás na Váš majetek v bytě. Pokud by došlo k zabavení věcí majitele bytu nebo Vašeho přítele či dětí, bylo by nutné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozví. K tomuto návrhu bude nutné přiložit veškeré doklady, které prokazují vlastnické právo k nim, tedy zejména faktury, dodací listy, záruční listy, smlouvy - nájemní, kupní, darovací, o spotřebitelském úvěru. Pro úplnost uvádím, že věci, které nemohou být zabaveny v exekuci jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto případě doporučuji vám všem shromáždit pokud možno co nejvíce dokladů, které prokáží vlastnické právo k zařízení bytu a jiným cennostem v bytě. Dále můžete sepsat s majitelem bytu i čestné prohlášení, ve kterém přesně uvedete, co v bytě je Vaše, co Vašeho přítele a dětí, a dále též i věci, které patří majiteli bytu. Toto čestné prohlášení, ať napíše majitel bytu sám za sebe a Vy s přítelem a dětmi rovněž sami za sebe. Podpisy by bylo dobré nechat úředně ověřit. Doporučuji Vám zeptat se majitele bytu co napsal exekutorovi, abyste se mohli co nejlépe připravit na návštěvu vykonavatele. Mám za to, že kauci na nájem nikdo zabavit nemůže, neboť to jsou peníze určené majiteli bytu, a Vám by byly vyplaceny po odečtení dluhů za vámi a rodinou po skončení nájmu.
 
Moc děkuji za odpověď. já jsem se s paní exekutorkou domluvila cca 4 měsíce na splátkách někdy posílám 500 kč někdy 800 jak mám. Kdyby exekutoři přišli myslíte, že bych se snima mohla domluvit, že bych jim dala třeba 3000 kč a zvýšila splátkový kalendář třeba na 1500 kč, myslíye že to nějak ještě jde? Mám 4 malé děti v bytě nemám nadstandart i když mikrovlnku nebo televizi mám ale i tak by to bylo pro mě dost stresující už vůči dětem. předem děkuji
 
Zdravím Vás, pokud splácíte je možné, že exekutorští vykonavatelé nepřijdou. Kdyby přišli je možné jim dát např. ty 3.000,- Kč, nicméně splátkový kalendář bych nezvyšovala, protože, když jej zvýšíte a pak nebudete mít na pravidelnou splátku, nebo splátku uhradíte později, tak exekutor přikročí k exekuci na Váš majetek, což nechcete. Podle mě by tedy bylo lepší splátky nezvyšovat a nechat je tak jak jsou nastaveny. Domnívám se, že by se v tomto případě mohli vykonavatelé spokojit s penězi a majetek nezabavovat, ale ani to Vám nemohu zaručit, protože každý vykonavatel je jiný a praxe na každém exekutorském úřadě je odlišná. Penězi nikdy nic nezkazíte, snížíte tak dluh, nicméně by Vám neměla být zabavena hotovost do výše dvojnásobku životního minima jednotlivce, což je cca 6.800,- Kč. Něco jiného však bude, když jim peníze dáte dobrovolně.