Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.681

Exekuce na bankovní účet a 2x náklady exekuce u stejného exekutora - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1462 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dostal jsem exekuci na bankovní účet 10.6.2015. O exekuci jsem vůbec nevěděl a nikdo mě písemně neinformoval, až poté co mi byl blokován účet. Exekuční příkaz je vydán na 2 exekuce a to z roku 2008 a 2009. Nechápu jak je možné že bez jakýchkoliv informací mě po tolika letech bez mého vědomí zablokovali účet.
Mám trvalý pobyt u matky, u které nebydlím a po spojení s exekutorem mi bylo řečeno, že exekuci ve výši 20.000 Kč/1 ex. musím zaplatit do konce týdne jinak se vystavuji riziku zabavení věcí na mé trvalé adrese.
Žádal jsem telefonicky o možnost splácení z účtu a to tak, že je sice zablokovaný, ale měsíčně mi tam chodí výplata 10.000 Kč. Navrhl jsem že počkáme dokud se peníze na účtu nenastřádají a poté se najednou odečtou a vše bude zaplacené. Je to otázka cca 4 měsíců. Vyhověno mi nebylo s tím že exekutor si z účtu může strhnout částku až po 2 měsících a to už je pozdě. Takže se provede exekuce u matky. Bohužel ale nemám jinou možnost jak exekuci splácet, když mám zablokovaný účet. Přijde mi nelogické aby po mě někdo chtěl uhradit dluh ale odřízne mi veškerou možnost. Půjčit si peníze bohužel nikde nemohu.
Když mám 2 exekuce u jednoho exekutora, jak mi může naúčtovat náklady na každou zvlášť. tzn. 2x 18.000, - Kč a to vlastně za nic, protože se ani neobtěžoval mě jakkoliv informovat a z ničeho nic jsem měl zablokovaný účet.
Tímto Vás žádám o radu jak mám postupovat. Je mi 20 let a v těchto věcech se vůbec nevyznám. Jediný můj cíl je mít vše zaplaceno a udělám proto vše co bude v mých silách. To co po mě exekutor vyžaduje ale bohužel v mých silách není.
Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
 
Zdravím Vás, to, že je exekutorem tzv. zablokován účet bez vědomí povinného je obvyklá praxe, a to i proto, aby povinní předtím než by byl účet zablokován z účtu vyvedl všechny peníze z účtu a na exekutora by poté zbyl již jen prázdný účet. Pokud Vám byl účet zablokován můžete jít na pobočku banky, u které máte veden účet a požádat je v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) o výplatu nezabavitelné částky, tj. cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku vyplatí.
Dále Vám doporučuji dohodnout se s Vaším zaměstnavatelem, aby Vám příští mzdu vyplatil buď hotově nebo složenkou. Ze mzdy poté okamžitě poukažte peníze exekutorskému úřadu, který vede exekuci na Váš majetek. Tímto tedy budete splácet exekuci i když budete mít zablokovaný účet.
K exekucí z roku 2008 a 2009 uvádím, že spojit exekuce je možné jen od roku 2013 a to ze zákona do roku 2012 pouze na základě žádosti. Spojit exekuce je však možné pouze tehdy jsou-li všechny pohledávky vymáhány pro stejného oprávněného (tedy pro stejného věřitele), jinak to možné není.
Poku exekutorští vykonavatelé navštíví Vaši matku, ať jim řekne, že se u ní nezdržujete a nemáte zde tedy ani věci, které by se daly zabavit. Pokud by byly zabaveny věci Vaší matky a nikoli Vaše věci, bude muset Vaše matka do 30 dní od zabavení věcí podat k exekutorovi návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu podle ust. § 68 exekučního řádu. Pro úplnost uvádím, že věci, které by neměly být zabaveny jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu.