Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.857

Darování věci dítěti dlužníka v exekuci - jak zabránit zabavení věci exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 2108 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, měla bych dotaz. Dala jsem dceři (10 let) kamarádky 2 akvária s příslušenstvím (všechno staré, ale funkční). Dcerku kamarádky akvaristika hodně baví, bohužel se kamarádka dostala do exekuce a mám strach já i ona že jí akvária zabaví i když jsem je dala malé. Doklady od akvárií ani příslušenství žádné nemám. Jde nějak sepsat nějaký papír že akvária jsem darovala holce?
A dále bych se chtěla zeptat: Kamarádka se bude stěhovat a potřebuje lednici, já jsem momentálně v podnájmu a svoji lednici nepotřebuji, můžu jí ji půjčit i když mám lednici též bez dokladů? Kupovala jsem ji asi před 6-ti lety, doklady se bohužel někde zašantročili během stěhování (lednice mě v té době stála 33 tisíc a je jako nová. Chtěla bych jí ji zatím půjčit než sežene jinou. Mám ji ve sklepě a počítám s koupí bytu až tak za rok.
Jde sepsat nějaký doklad o zapůjčení či darování dcerce? Děkuji
Děkuji
 
Zdravím Vás, určitě sepište darovací smlouvu na akvária, které darujete dceři Vaší kamarádky, dárkyní budete Vy, obdarovanou dcera Vaší kamarádky. Smlouva však bude muset být podepsána i kamarádkou jako zákonnou zástupkyní své dcery. Tuto smlouvu a zejména podpisy na smlouvě bych nechala pro jistotu i úředně ověřit. Tímto by měla být akvária ochráněna. K lednici uvádím, že můžete uzavřít smlouvu o výpůjčce, kde půjčitelem budete Vy a vypůjčitelem bude Vaše kamarádka. I podpisy na této smlouvě bych nechala úředně ověřit. Tímto by měla být ochráněna i lednice. Jako první článek této smlouvy co nejlépe lednici popište, a to pokud možno i včetně výrobního čísla a výslovně uveďte, že lednice je ve Vašem vlastnictví, v němž zůstává i nadále. Je však otázkou jak se k takové smlouvě postaví exekutoři. V minulosti totiž byly obdobné smlouvy dosti zneužívány. Nicméně mám za to, že lednice je obvyklým vybavením domácnosti, tak by snad zabavena být neměla a navíc budete mít smlouvu o výpůjčce. Potíž je v tom, že lednice za 33.000,- Kč je dosti drahá, a exekutor může argumentovat i tím, že si kamarádka může pořídit lednici, která je levnější. Takže otázku lednice nechávám plně na Vašem uvážení. Vím, že některý exekutorský úřad by ji nezabavil a jiný ano.
 
Děkuji za rychlou odpověď.
K lednici jen uvádím že si ji chci nechat, ale počítám s koupí bytu až tak za rok a aby lednice nestála ve sklepě (jelikož v podnájmu lednici mám) prostě nechci aby mi ta moje ležela zatím ladem a zbytečně, počítám s tím že si ji vezmu do nového bytu.
Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, to jsem pochopila, jen jsou zde jistá rizika, že lednici by případně neochránila ani smlouva o výpůjčce, pokud by ji exekutor neuznal a mohl by ji tedy zabavit. Proto bude nutné, abyste v případě lednice zvážila i toto riziko. Výše uvedené jsem však již popsala v předchozí odpovědi. Potom by se musel podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, kde byste však musela Vaše vlastnické právo k lednici doložit i doklady o její koupi nebo jiném nabytí vlastnického práva, např. darovací smlouvu, smlouvu o spotřebitelském úvěru, dodací list, záruční list, …
 
Děkuji
 
Zdravím Vás, kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.