Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.939

Exekutorem zablokovaný (obstavený) byt - zaplacení exekuce rodinou dlužníka a nástup další exekuce, jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3287 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Můj bratr se dostal do kolotoče dluhů. Je vlastníkem bytu a měl na něm exekuce. Jako rodina jsme exekuce za něj zaplatili a čekali na výmaz exekuce z katastru nemovití. Než k němu došlo přiběhla další. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat, abychom mohli byt převést na jiného člena rodiny? Pochopitelně dluh uhradíme, ale máme strach, že než dojde k výmazu bude tam další.
Nevíme kolik kde dluží. V registru dlužníků byl čistý a přesto přišla další. Jaký je postup na katastru. Můžeme my sami tam dát nějaké zástavní právo vůči bratrovi. Nějak se pak urychlí možný převod?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by bylo nejlepší kontaktovat přímo exekutorský úřad, který má tuto nemovitost dražit a domluvit se přímo s nimi na nejlepším postupu v této věci. V úvahu připadají dvě varianty, ta první je, že se po dohodě s exekutorem uhradí celý dluh včetně příslušenství a odměny exekutora a exekuce tak bude následně zastavena a zrušena plomba na katastru. Druhá varianta je, že po dohodě s exekutorem některý člen rodiny odkoupí bratrovu nemovitost a stane se tak nabyvatelem nemovitosti, čímž tato nemovitost již bude tzv. čistá. Vše je však nejlepší řešit přímo s exekutorem. Kdyby jste nemovitost převedli bez vědomí exekutora tak by exekutorské zástavní právo stále vázlo na katastru nemovitostí.