Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.513

Exekuce manžela a zabavení auta, automobilu exekutorem - může to matce s dětmi z vesnice exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1893 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci se poradit. Manžel měl 2002 soudem určený dluh za dopravní podniky.
2007 dostal exekuční příkaz a to šestkrát na částku 205 Kč s úroky a odměnami tedy jedna vymáhaná částka činí 14.500 Kč.
2005 jsme se stali manželé a teď mi přišel příkaz že mám odevzdat do deseti dnů svůj automobil. Jsem na rizikovém těhotenství a máme malé děti, bydlíme na vesnici a auto potřebuji skoro každý den. Mohu se nějak bránit? Moc děkuji za pomoc
 
Zdravím Vás, ano můžete se bránit, a to tak, že exekutorovi zašlete neprodleně úředně ověřenou (nejlépe notářem) kopii technického průkazu automobilu, z něhož bude jasné, že vlastníkem automobilu jste Vy a nikoli Váš manžel. Dále bych exekutorovi zaslala i kopii lékařské zprávy o Vašem těhotenství. Kdyby i přesto všechno automobil chtěl zabavit bylo by nutné, a to do 30 dní ode dne zabavení automobilu podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). K tomuto návrhu bude opět nutné přiložit raději úředně ověřenou kopii technického průkazu vozidla a rovněž i zdravotní zprávy o Vašem těhotenství a pro jistotu i doklad o tom, že jste v pracovní neschopnosti. Mám za to, že v tomto případě by bylo zabavení automobilu i v rozporu s dobrými mravy, zde tedy můžete argumentovat i ust. § 321 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
 
Dobrý den, mockrát vám děkuji za vaši pomoc a ještě bych se chtěla zeptat jestli ta manželova věc není náhodou promlčena. Ještě jednou mockrát děkuji moc jste mi pomohly
 
Zdravím Vás, pokud se jedná o dluh z roku 2002 a exekuční příkaz k vymáhání tohoto dluhu formou exekuce byl vydán v roce 2007 tak tato věc není promlčena. Oprávněný (věřitel) měl dle zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, v platném znění do 31.12.2013 celkem 10 let od právní moci rozsudku, kterým bylo uloženo manželovi, aby tento dluh uhradil, na to aby tento dluh v případě, že nebude zaplacen vymáhal formou exekuce. Pro úplnost dodávám, že provádění exekuce již promlčení nepodléhá, takže v extrémním případě je možné, aby exekuce na majetek dlužníka probíhala např. 15 let. Jsem ráda, že jsem Vám mohla pomoci, od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.