Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.490

Nález ústavního soudu ze 31.3.2015 - zrušení článku L II bodu 2 zákona č. 303/2013 Sb.

Odesláno: 
Otevřeno 2381 x
1 odpověď
 
14.5.2015 s nálezem Ústavního soudu ze dne 31.3.2015 byl zrušen článek LII bodu 2 zákona č. 303/2013 Sb. Četla jsem tuto Vaši odpověď:

"Zdravím Vás, jelikož nález Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 byl publikován ve Sbírce zákonů 14.5.2015 tak nemůžete zpětně požadovat po exekutorovi vrácení stržených částek, neboť do 14.5.2015 byly srážky ze mzdy prováděny na základě zákona, až tento nález Ústavního soudu zrušil ustanovení zákona na základě, kterého byl možný exekuční postih manžela povinného, a to jak srážkami ze mzdy či blokací účtu."

Podle Vaší reakce mi tedy stržené peníze do 14.5.2015 exekutor nevrátí – i když mu ještě nebyly vyplaceny a jsou na depozitním účtě mého zaměstnavatele? Je Okresní soud v České Lípě povinen akceptovat nález ústavního soudu a v rozsudku o vyločovací žalobě rozhodnout o vyloučení věci z exekuce?

Exekučním úřadem Judr. Jana Bémová (Česká Lípa), mi byl jako manželce povinného, doručen exekuční příkaz 4 EX 321/13-9 a 4EX 321/13-12 ze dne 17.10.2013 a 21.10.2013 o provedení exekuce srážkou ze mzdy manželky povinného. Jedná se exekuci nařízenou Okresním soudem v České Lípě v témže roce. Exekutor mi strhává ze mzdy již více jak rok a půl, věc v současné době řeší Okresní soud v České Lípě – podala jsem vylučovací žalobu.

Dotaz první:
Vztahuje se zrušení tohoto článku zákona k mé věci? Je povinen exekutor konat (zastavit Exekuční příkaz), nebo může v klidu čekat na výsledek vylučovací žaloby (soudní spor se táhne více jak rok). Pokud musí konat, musím o zrušení exekučního příkazu požádat (např. pro změny v zákoně)?

Bohužel i přes mou usilovnou komunikaci s exekučním úřadem mi nebyla od tohoto data sdělena žádná odpověď na mé podání (bylo jich několik), tedy příklad - žádost o částečné zastavení exekuce, žádost o vyškrtnutí věci a mnoho dalších podnětů. Několikrát jsem na exekutorský úřad telefonovala, osobně jej navštívila a exekutorem mi bylo sděleno, že bude čekat, nebude se se mnou bavit, ať dělám co umím.

Dotaz druhý :
Je možné postihnout manželku povinného srážkou ze mzdy v případě, kdy se prokazatelně jedná o výlučný dluh manžela pro jeho trestnou činnost? Pokud ne, dle jakého zákona (našla jsem pouze stanovisko Nejvyššího soudu k této věci)? prosím Vás případně o odkaz, kde mohu věc prostudovat

Na manžela byla podána další exekuce stejným exekutorským úřadem (4 EX 30/15-9 – další srážky ze mzdy) a tedy i na mě jako manželku povinného, což jsem se dozvěděla od mzdové účetní v mém zaměstnání a nebyla jsem o tom já osobně vyrozuměna, ale již mi mají strhávat další peněžní prostředky. Jedná se o trestní odpovědnost, kde byl můj manžel uznán vinným z tr. činu a byla mu uložena v rámci trestu náhrada škody. Informace – mám zúženo SJM v roce 2000 pravomocným soudním rozhodnutím. Dále pak vypořádání majetku dohodou na základě tohoto soudního rozhodnuté provedenou u právního zástupce.


S manželem jsem v rozvodovém řízení, mám minimální mzdu a nezletilou dceru, která se mnou žije. Důsledkem jednání exekutorského úřadu jsem si musela půjčit finanční prostředky, které doteď splácím. Tím, že se mnou exekuční úřad nekomunikuje a vše musím řešit se soudem je pro mě nákladné a velmi zatěžující. Řešila jsem již 4 exekuce s jinými exekučními úřady z důvodů dluhů mého manžela a vždy jsem byla těmito informována a komunikace proběhla v pořádku (byť někdy s velkým zpožděním), proto nechápu proč nejednají všechny exekuční úřady tak, jak jim zákon ukládá. Nedodržení lhůt je pro mne velmi drahé vzhledem ke krokům, které musím činit. Na mé dotazy nereagovala ani exekutorská komora, myslím, že s Judr Bémovou drží basu. Zvažovala jsem i stížnost, ale po mých zkušenostech je neúčinná, jedině snad přímo na ministerstvo.

Děkuji předem za Vaše odpovědi Ivona Zdražilová
 
Zdravím Vás, dle mého názoru Vám exekutor srážky ze mzdy provedené do 14.5.2015 skutečně vracet nebude a nemusí, neboť nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 je účinný pro všechny ostatní kromě účastníků řízení před Ústavním soudem až dnem jeho publikace ve Sbírce zákonů, ke které došlo právě 14.5.2015. Z toho plyne, že do 13.5.2015 exekutoři oprávněně prváděli srážky ze mzdy manžela povinného.
Mám za to, že exekutoři by v souvislosti s tímto nálezem Ústavního soudu měli sami rušit exekuční příkazy postihující manžele povinných, protože tímto nálezem a jeho vyhlášením ve Sbírce zákonů pozbylo ustanovení, na základě kterého bylo možné srážky ze mzdy provádět účinnosti (bylo zrušeno Ústavním soudem). Pokud by toto exekutor sám neudělal, je možné podat návrh na částečné zastavení exekuce a požadovat zrušení exekučního příkazu, kterým je postihována mzda manžela povinného.
Soudní řízení o vylučovací žalobě je dle mého názoru v této věci nepodstatné. Vylučovací žaloba je určena jako způsob procesní obrany v případě, že exekutor zabaví movité věci ve vlastnictví třetí osoby odlišné od povinného a jeho manžela. Tedy řízení o vylučovací žalobě se nevztahuje na srážky ze mzdy.
Pokud jste již podala návrh na zastavení exekuce, v němž se dožadujete zrušení exekučního příkazu k srážkám z Vaší mzdy, a to po 14.5.2015 a od podání Vašeho návrhu, resp. od doručení Vašeho návrhu exekutorovi již uplynulo více než 15 dní, tak je tento Váš návrh nejspíše již na exekučním soudě, který o něm rozhodne.
K Vašemu druhému dotazu uvádím, že manželku povinného bylo možné postihnout i za výlučné dluhy jejího manžela, a to do 14.5.2015, a to plynulo jednak ze zrušeného ustanovení, které zrušil až výše uvedený nález Ústavního soudu. Vy ovšem máte zúžené SJM pravomocným soudním rozhodnutím již od roku 2000, takže pokud byla exekuce na dluhy manžela podána do roku 2000 bylo by Vás možné exekučně postihnout do 13.5.2015 včetně. Pokud by však byla exekuce prováděna po roce 2000 mám za to, že Vás exekutor vůbec postihovat neměl. Nicméně, abych měla stoprocentní jistotu o pravdivosti této informace bylo by nutné přímo vidět smlouvu o zúžení SJM v pravomocném rozhodnutí soudu. Nicméně kopii tohoto soudního rozhodnutí by bylo nutné exekutorovi zaslat.
Mám za to, že jsou-li nařízeny další srážky z Vaší mzdy, tak by je zaměstnavatel srážet neměl, neboť by Vám s dcerou nezbývala ani nezabavitelná částka k Vaší obživě. Mám za to, že tento exekuční příkaz by měl být rovněž po 14.5.2015 s odkazem na výše uvedený nález Ústavního soudu zrušen.