Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.353

Exekutor na zálohu insolvenčního řízení - může zálohu exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1537 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exekutor nařídil příkaz na zálohu insolvenčního řízení, které neproběhlo, jeklikož jsem ho vzala zpět a soudkyně mě informovala, že mi zálohu vrátí. On ale poslal příkaz na soud, aby mi nic nevraceli a poslali částku jemu na účet.
Je toto možné a má na to právo? Když se ho to netýká? Já jsem si na řízení vypůjčila a nyní bych to měla vrátit. Dále mě vyzývá k nějakému substitučnímu jmění, žádné nemám a neměla jsem. (domnívám se, že je to něco společné s dědictvím). Ale nic jsem nedědila. Dopis přišel bez razítka, podpisu a vhozený jen tak do schránky. Jedná se J. Podkonického, který arogance sama a dokáže ničit lidi. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano bohužel exekutor má právo vydat exekuční příkaz k přikázání jiné pohledávky povinného, a to jen proto, že máte exekuci. Nicméně možná by nebylo zcela od věci zkusit zde podat návrh na částečné zastavení exekuce co do způsobu vedení exekuce, kde se budete domáhat zrušení exekučního příkazu na vrácení zálohy na insolvenční řízení. K tomuto návrhu na částečné zastavení exekuce dle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb. , ) však musíte doložit smlouvu o půjčce na zálohu za insolvenční řízení, kterou jste uzavřela s věřitelem, který Vám na složení zálohy půjčil peníze. Pokud byste smlouvu o půjčce, v níž by bylo výslovně napsáno, že se jedná o půjčku na složení zálohy na insolvenční řízení nedoložila, exekutor by nemusel Vašemu návrhu vyhovět. Popřípadě můžete zkusit na příslušný exekutorský úřad zavolat a toto jim sdělit, nicméně mám za to že písemně to bude asi lepší. Ano substituční jmění souvisí s dědictvím, takže pokud jste nic od 1.1.2014 nedědila, nemůžete ani nic nabýt do substitučního jmění, toto bych soudnímu exekutorovi rovněž sdělila. Ohledně dopisu bez razítka a podpisu odeslaného soudním exekutorem uvádím, že to je možné a že JUDr. Podkonický používá tzv. hybridní poštu a proto Vám přišel dopis bez razítka a podpisu, takže tolik na vysvětlení.