Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.421

Manželka zdědila nemovitost, zadlužený manžel - hrozí exekuce na nemovitost ve výlučném vlastnictví manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 1532 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně exekuce, která vznikla v době manželství. Vlastním 1/4 RD, kterou jsem získala dědictvím po otci, v době manželství. Tuto 1/4 vlastním pouze já, ne manžel. Manžel nadělal dluhy a má spoustu exekucí. Můžou exekutoři vystavit exekuční příkaz na tu moji 1/4 RD, když jsou exekuce pouze na jeho jméno?
Podotýkám, že manžel není schopen exekuce splácet, protože pobírá pouze částečný invalidní důchod a nic nevlastní.
Já také pobírám částečný invalidní důchod, takže exekuce nejsme schopni splácet ani jeden. Jediný majetek je právě ta 1/4 RD, kterou jsem zdědila.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, spoluvlastnický podíl ve výši id 1/4 na nemovitosti by neměl být exekucí postižen, neboť tento majetek jste nabyla dědictvím jako svůj výlučný majetek. Majetek nabytý dědictvím nebo darem výlučně jedním z manželů není součástí SJM (společného jmění manželů) a neměl by proto být exekučně postižen. Přesto, kdyby se stalo a Váš spoluvlastnický podíl by byl omylem tzv. zaplombován a exekutorem bylo zřízeno zástavní právo na nemovitosti, na nic nečekejte a podejte v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) návrh na částečné zastavení exekuce ohledně způsobu provedení exekuce, a to vyloučení exekuce prodejem spoluvlastnického podílu ve výši id. 1/4 na nemovitosti, která by byla popsána v exekučním příkazu, s tím, že tato nemovitost je ve Vašem výlučném vlastnictví a nemůže tedy být postižena exekucí. Jako přílohu k tomuto návrhu přiložte usnesení o dědictví, z něhož vyplývá, že jste tento spoluvlastnický podíl zdědila.