Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.397

Otec nesplácí dluh na výživném, alimentech před datem splatnosti - kry hrozí exekuce na invalidní důchod?

Odesláno: 
Otevřeno 1331 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o radu. Syn dostal rozhodnutí soudu o vyplacení 90.000 Kč na výživném, které 3 roky neplatil a má to splatit do roka. Je v invalidním důchodů a pobírá 14.606 Kč důchodu, je v psychiatrické léčebně.
Čekali jsme měsíc po nabytí právní moci, ale dle jeho vyjádření zatím splácet nebude. Kdy je možné podat u soudního exekutora návrh na exekuci na důchod?
Děkuji předem za odpověď.
Přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, návrh na nařízení exekuce na výživné je možné podat kdykoli, poté co rozsudek o určení výživného nabude právní moci, ale nejpozději do 10 let od právní moci tohoto rozsudku. V návrhu na nařízení exekuce popište rozsudek o určení výživného (který soud jej vydal, pod jakým číslem jednacím a kdy), současně uveďte i den, kdy tento rozsudek nabyl právní moci. Dále opište i výroky rozsudku. V návrhu na nařízení exekuce rovněž uveďte vše co víte o majetkových poměrech povinného (např. výši důchodu, zda a kde má veden účet, zda má stavební spoření, penzijní připojištění). Tyto informace o majetkových poměrech povinného však nejsou povinnou součástí návrhu na nařízení exekuce, ale bylo by lepší, pokud jsou Vám tyto informace známy je do návrhu uvést. Na závěr uveďte, zda Vám povinný na výživném do sepsání návrhu na nařízení exekuce něco uhradil či nikoli. Současně je nutné, aby tatáž povinnost nebyla již jedenkrát exekučně vymáhána. K návrhu na nařízení exekuce rovněž doložte i ověřenou kopii exekučního titulu (rozsudku o určení výživného) s doložkou právní moci.