Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.710

Exekuce, obstavení bankovního účtu bez upozornění dlužníka (majitele účtu) - jak se dostat k exekučně zabaveným penězům?

Odesláno: 
Otevřeno 1636 x
1 odpověď
 
Dobry večer.
Exekutor mi zablokoval bankovní účet kam mi chodí mzda z práce a rodičovský příspěvek na děti. Bohužel mi nebyla doručena jakákoliv písemnost a rovnou obstavení bankovního účtu.
Mohu se proti tomuto nějak bránit?
Finanční hotovost již je na účtu i z dost velkým zůstatkem, který bych rád čerpal.
 
Zdravím Vás, exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného u peněžního ústavu (banky) je doručován pouze bance, u které má povinný účet a nikoli povinnému. Je tomu tak proto, aby povinný před samotnou blokací účtu nevyčerpal z účtu peníze a na exekutora poté zbyl prázdný účet. S tímto nic neuděláte, to je obvyklý postup. V případě, že je účet tzv. "zablokován" je možné jít do banky a požádat podle ust. § 304b občanského soudního řádu na pobočce banky u které máte veden účet o výplatu nezabavitelné částky ve výši dvojnásobku životního minima, což je cca 6.800,- Kč. Banka Vám tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatí. Tento postup můžete však využít pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce, o tom Vás musí exekutor poučit. Další možností by bylo zkusit se dohodnout s exekutorem na odblokování účtu. Nicméně mám za to, že to bez dohody o splátkovém kalendáři nebude možné. Splátky navrhněte ve výši dle Vašich možností. Při nedodržení splátkového kalendáře může soudní exekutor neprodleně přistoupit k exekuci.