Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.030

Exekuce mzdy u OSVČ

Odesláno: 
Otevřeno 1102 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji jako OSVČ, nejsem tedy v zaměstnaneckém vztahu u firmy pro kterou pracuji, výše mojí mzdy je tedy pohyblivá, závisí na počtu mnou uzavřených smluv, měsíčně mi chodí mailem od firmy info, jakou částku/provizi mi zasílají za mojí odvedenou práci za konkrétní měsíc. Nyní se mi v tomto přehledu o výplatě ukazují tzv. ostatní srážky. Volala jsem do účtárny firmy, kde platby připravují a bylo mi sděleno, že se na ně obrátil exekutor a musí mi nějakou % část vždy z platu měsíčně odebrat, za minulý měsíc mi přišlo pouhých 65Kč na měsíc! ?
Chtěla jsem se zeptat na tři otázky:
1. Zda má exekutor nárok žádat srážky z mého platu u účtárny firmy, kde jsem vedena pouze jako OSVČ-soc. a zdrav. si platím sama.
2. Zda mi nemusí účtárna resp. exekutor ponechávat při zasílání měsíčního platu/provize alespoň minimální mzdu, resp. nějakou minimální částku?
3. Na jakou max. %část má exekutor měsíčně nárok z mého platu/provize (výše platu je u mě pohyblivá).
Velice děkuji, hezký den.
 
Zdravím Vás, exekuce srážkami ze mzdy je upravena v ust. § 276 - § 298 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) Obecně se pohledávky vymáhané exekucí rozlišují na přednostní a nepřednostní. U přednostních pohledávek (jako je výživné, a dále jsou upraveny v § 279 odst. 2 písm. a) - k) občanského soudního řádu lze povinnému srazit 2/3 z jeho čisté mzdy. U nepřednostních pohledávek lze povinnému srazit pouze 1/3 z jeho čisté mzdy. Pokud se jedná jak o pohledávky přednostní i nepřednostní uspokojí se nejdříve pohledávky přednostní, a až pokud by něco přebývalo z částky, která musí vždy zůstat povinnému (tzv. nezabavitelná částka) tak by byl zbytek poslán na úhradu nepřednostních pohledávek. V této souvislosti uvádím, že výše nezabavitelné částky závisí i na tom, zda žijete sama, či zda máte manžela, děti a případně kolik dětí. Vždy Vám však musí nějaké nezabavitelné minimum zůstat a rozhodně se nejedná o částku ve výši 65, - Kč. K prvému dotazu uvádím, že pokud Vám daná firma vyplácí odměnu za práci (provizi či mzdu, příjem) tak exekutor může žádat, aby srážky ze mzdy či z tohoto příjmu prováděl plátce mzdy či tohoto příjmu. A na další dva dotazy jsem Vám již odpověděla výše. Vždy Vám musí zástat nezabavitelná částka. Výše této částky je však závislá na osobních poměrech povinného (viz. výše) a proto nelze bez znalosti alespoň orientační stanovit % výši, která připadá na nezabavitelnou částku. Takže bych si asi promluvila s plátcem mzdy s tím, že bych chtěla buď vrátit přeplatek, a nebo aby v dalším měsíci odvedl o tento přeplatek nižší srážku ze mzdy či z příjmu.