Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.106

Exekuce zaslána na původní místo trvalého pobytu, trvalého bydliště - dlužník měl již úředně změněnou adresu

Odesláno: 
Otevřeno 1273 x
1 odpověď
 
Dobrý den, proti kamarádovi je vedena exekuce, o které se dověděl jen náhodou, když mu z banky bylo sděleno, že má zablokovaný účet. Po vyhledání v registru zjistil, že exekuce jsou dvě a obě byly zaslány na starou adresu trvalého bydliště, přestože v té době již přes rok měl uvedené jiné trvalé byd.
U prvního dluhu mu slíbili poslat papíry na novou adresu (již dva měsíce se čeká) a v případě druhého dluhu se stále nedaří exekutora kontaktovat. Jak postupovat? Dluh stále narůstá a kamarád stále nemá žádné podklady. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nejlepší, když Váš známý osobně navštíví oba soudní exekutory, kteří exekuce vedou a vyžádá si od nich podklady přímo ze spisu. Současně se s nimi může eventuálně dohodnout i na splátkovém kalendáři, v tomto případě doporučuji nabídnout splátky v optimální výši, aby se známý nedostal do prodlení se splácením. V tomto případě by exekutor okamžitě přikročil k exekuci. U zablokovaného účtu je možné zajít do banky a na základě žádosti dle § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) mu bude vyplaceno nezabavitelné minimum, které činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tento postup je však možné využít pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by měl být povinný exekutorem poučen.