Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.819

Placení exekutora, nákladů exekuce, exekučního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 1508 x
1 odpověď
 
O dlužné částce pro exekutora? Vůbec jsem nevěděla, že se musí něco takového platit. Myslela jsem že když mi exekcne strhávají alimenty, a žádnou dlužnou částu vůči alimentum nemam.
Až diky Vaší radě zjistím, že musím platit naklady na eksotutora? Jaka částka to může být? Asi je to 5 let co je na mě exekuce podána. Proč mě někdo neinformoval? Proč náklady na exekutora platím já? A ne kdo jí podával?
 
Zdravím Vás, výše odměny exekutora záleží i na výši částky, která je exekučně vymáhána. Odměna exekuce se vypočítá dle vyhlášky č. 330/2001 Sb. , o odměně a náhradách soudního exekutora. Minimální odměna je dle § 6 odst. 3 vyhlášky 3.000,- Kč. Náklady exekuce se určují dle počtu úkonů, které exekutor během exekuce učinil. Náklady exekuce a odměnu exekutora platí zpravidla povinný, neboť on zavinil skutečnost, že se oprávněný musí domáhat uspokojení své pohledávky formou exekuce. Oprávněný odměnu exekutora a náklady exekuce hradí až v případě, že povinný je zcela nemajetný a exekucí se nepodařilo nic vymoci. Exekutor by Vás měl o skutečnosti, že máte hradit náklady exekuce a odměnu exekutora informovat již při doručení výzvy k dobrovolnému splnění povinnosti, která je adresována povinném, a to úplně na počátku exekuce.