Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.806

Právní zastoupení, právník, advokát v exekuci zdarma - kde požádat o zastoupení ex offo?

Odesláno: 
Otevřeno 1668 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2001 jsem se stal ručitelem úvěru (200.000 Kč), který si zřizovala má sestra. Ta však úvěr neplatila a investovala finanční prostředky jinam.

2012 na mě jakožto ručitele byla uvalena exekuce na cca 600.000 Kč. Exekuční titul plním srážkami ze mzdy a nezbývají mně tak prostředky na hrazení čehokoliv jiného. Snažím se ve věci exekuce podnikat nějaké právní kroky. Navštívil jsem několik advokátních kanceláří, ale každý mě pochopitelně odmítne s tím, že zdarma mě nikdo zastupovat nebude. To jen tak pro představu v jaké jsem bezvýchodné situaci i když problém jak ho popisuji má daleko hlubší dopady.

Mám jako občan ČR kterého exekuce připravuje o veškeré finanční prostředky právo na spravedlivý proces a právní zastoupení, kyž si ho nemohu dovolit?

Jak mohu v této situaci postupovat, když se nemohu bránit ve věci exekuce a to mě může kdykoliv vzniknout potřeba právního zastoupení v jakékoli jiné věci?

Předem velice děkuji za odpověďi.
 
Zdravím Vás, pokud občan potřebuje právní pomoc a nemůže si ji dovolit je nutné kontaktovat Českou advokátní komoru se žádostí o přidělení advokáta v dané věci a Česká advokátní komora advokáta přidělí. Seznam advokátů máme k dispozici na webu www. advokatikomora.cz, kde si můžete vybrat advokáta dle místa Vašeho bydliště. Ve věci exekuce můžete ještě zkusit k exekutorovi podat návrh na odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to tehdy jestliže se povinný přechodně bez své viny ocitl v situaci, kdy by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo členy jeho domácnosti zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. K návrhu je však třeba doložit listiny, které dokládají Vaši tíživou finanční situaci (přehled Vašich veškerých příjmů, pokud se jedná jen o mzdu tak mzdový výměr, a přehled Vašich výdajů). Exekutor tento návrh posoudí a rozhodne o něm buď sám neho tento návrh postoupí exekučnímu soudu. Návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu by přicházel v úvahu, kdybyste nepobíral mzdu.