Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.755

Exekuce na bankovní účet a pravidelné strhávání dluhu - žádost o odblokování účtu v bance

Odesláno: 
Otevřeno 3813 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
10/2014 jsem zjistil že byla na můj účet uvalena exekuce, 01/2015 byla exekuce uvalena i na můj plat jelikož jsem neměl jak hradit.
Nyní jsem z finančních důvodů změnil zaměstnání a výplatu si nechávám prozatím zasílat na účrt přítelkyně. Je možné nějak nechat odblokovat bankovní účet, když dochází ke strhávání částky měsíčně? Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, na odblokování účtu se musíte dohodnout s exekutorem. On jediný může účet odblokovat. Exekutoři účty obvykle odblokují až v případě, že je exekuce uhrazena. To, že máte exekuci na mzdu a Vašim zaměstnavatelem jsou prováděny srážky ze mzdy, není samo o sobě důvodem k odblokování účtu. Exekutor totiž může vést exekuci na dlužníka i více způsoby současně např, blokací účtu, srážkami ze mzdy, prodejem movitých věcí, případně i prodejem nemovitosti. Bude tedy nutné kontaktovat exekutora a případně jej navštívit i osobně, pokud to nemáte příliš daleko a zkusit se dohodnout na podmínkách, za kterých by byl ochoten účet odblokovat.
 
Dobrá, ještě by mě zajímala jedna věc. V případě obsatvení účtu je informován nejdříve peněžní ústav a poté ten koho se to týká přičemž při obstavení účtu nejsou finance "postiženého" chráněné tzv. nezabavitelnou složkou, ergo z dáné osoby se tak v mžiku může stát žebrák banka sice může vyplatit dvojnásobek životního minima ale dnes je to jako hodit žebrákovi do kloubouku stovku. Kam tím mířím z právního hlediska je to jistě obstavení účtu v pořádku ale z logického hlediska to způsobuje více a více problémů. Obecně se totiž doporučuje dluh co nejdříve uhradit ale z čeho? Jedinou cestou je vytvoření dalšího dluhu, ideálně v rodině kdy je "jedno" kdy se částka celkově navrátí ale není-li tato možnost tak je dotyčný nucen se obrátit na lichváře popřípadě na nebankovní subjekty které si své služby nechají náležitě ocenit. Neříkám pokud dojde k neplacení například paušálu záměrně tak ať si to dotyčný vyžere jak se patří ale v případě že se jedná třeba o kravinu která za několik let díky úrokům z prodlení a jiným složkám která způsobí navýšení například o 20 000 pak vše pozbývá účinku a mívá často zadlužující se efekt.

Jak jste tedy napsal exekutor může použít více "pák" aby z povinného dostal peníze které má, ale v případě že je dluh umořován právě ztrháváním z výplaty pozbývá obstavení účtu smyslu pokud povinný nemá vícero exekucí přičemž jedna je umořována platem a druhá je v jakémsi pořadí a čeká na uhrazení (nebo s v případě vícenásobné exekuce umořují veškeré dluhy v pořadí v jakém vznikly? ).
 
Zdravím Vás, můžete se zkusit s exekutorem dohodnout na odblokování účtu, bude však pravděpodobné, že bude chtít s Vámi ještě sepsat třeba splátkový kalendář. V tomto případě navrhněte raději nižší splátky, neboť v případě prodlení se splácením bude neprodleně přikročeno k exekuci. Ano máte pravdu v tom, že zablokování účtu spolu se srážkami ze mzdy může mít pro některé lidi skutečně katastrofální následky. Ona exekuce sama o sobě je dosti nepříjemná věc. Ono je možné vést exekuci pouze jedním způsobem výkonu exekuce, ale to je obvykle málo efektivní a trvá delší dobu než je pohledávka vymožena, proto se způsoby výkonu exekuce často kombinují. Exekutoři jsou nuceni k tomu, aby pohledávky vymohli v co nejkratší době. Ohledně více exekucí na jednu osobu uvádím, že je možné, že se tato exekuce uhradí jiným způsobem, např. jiným způsobem exekuce, např. prodejem movitých věcí, nebo nemovitosti. Není-li tato možnost tak se exekuce hradí dle pořadí v jakém byly doručeny exekuční příkazy zaměstnavateli povinného nebo bance. Dále zde záleží i na tom, zda se jedná o exekuci na přednostní či nepřednostní pohledávku. I když např. exekuční příkaz na přednostní pohledávku bude zaměstnavateli doručen jako druhý, tak se tato exekuce uhradí jako první. Přednostní pohledávky jsou upraveny v ust. § 279 odst. 2 písm. a) – k) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pro úplnost uvádím, že mezi přednostními pohledávkami má výsadní postavení pohledávka výživného na dítě, ta se uspokojí vždy jako první v pořadí, dále by se uspokojovaly ostatní přednostní pohledávky, a to v pořadí dle doručení exekučních příkazů a následně nepřednostní pohledávky, které by se uspokojovaly opět dle pořadí, v jakém byly doručeny jednotlivé exekuční příkazy zaměstnavateli povinného nebo bance.