Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.177

Exekuce - vozidlo, auto, automobil vlastněné leasingovou společností (automobil na úvěr)

Odesláno: 
Otevřeno 2113 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Přítel pořídil 2012 auto na splátky, do nedávna jsme si naivně mysleli, že na leasing. Objevili se u nás exukuční vykonavatelé od p. Vrány z Přerova a vyvedli nás z omylu. Auto je na úvěr a zahrnuli jej do soupisu majetku k exekuci. Já po jejich odchodu překontrolovala složku papírů a našla v ní "Smlouvu o zajištění závazku převodem práva".
Dotaz 1 : "chápu správně, že i když je auto na úvěr a ve velkém TP je přítel (originál TP je na úvěrové společnosti), je v podstatě vlastníkem vozu úvěrová společnost až do zaplacení úvěru a exekutor na toto vozidlo namá nárok? "
Dotaz 2 : Já jsem v insolvenci a dotyční zahrnuli do soupisu i moje běžné věci (pračku, vysavač, botník, lapmu atd.), které jsem měla již před společnou domácností s přítelem - nemám již některé účty abych to mohla prokázat. Stačilo by svědectví syna nebo kamarádky? Jak toto svědectví udělat ústně či písemně - formou čestného prohlášení i s ověřeným podpisem nebo jakým způsobem?
Mnohokrát děkuji za rady!
 
Zdravím Vás, k dotazu č. 1 uvádím, že Váš přítel je vlastníkem vozu, nicméně originál TP má uložený úvěrová společnost u sebe, vydala by Vám jej až by byl úvěr splacen. Fakticky tedy auto může být předmětem soupisu, neboť patří povinnému (Vašemu příteli). Skutečnost, že originál TP je uložen u úvěrové společnosti znamená to, že automobil slouží jako zástava, kterou užívá zástavní dlužník a zástavní věřitel (úvěrová společnost) může automobil v případě problémů prodat. Mělo by to být upraveno ve smlouvě. Ohledně automobilu tedy doporučuji postupovat v součinnosti s úvěrovou společností, která úvěr na automobil poskytla. Je otázkou, zda v této věci po dohodě s úvěrovou společností nepodat návrh na vyškrtnutí věci (automobilu) ze soupisu a k tomuto návrhu přiložit i smlouvu o úvěru spolu s vyjádření společnosti, která úvěr poskytla. K dotazu č. 2 uvádím, že věci, které nepodléhají exekuci prodejem movitých věcí jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) Mezi tyto věci patří i obvyklé vybavení domácnosti. Za obvyklé vybavení domácnosti se považuje pračka, lednice, vysavač, botník i lampa, .). Mám za to, že pokud bylo zabaveno obvyklé vybavení domácnosti stačí podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu s tím, že při soupisu věci movitých byly do soupisu zahrnuty i věci nepodléhající výkonu rozhodnutí, a to obvyklé vybavení domácnosti (§ 322 odst. 2 písm. a) občanského soudního řádu, jako je pračka, .). Navíc připište, že tyto věci nepatří povinnému (Vašemu příteli), ale Vám, což doložte pokud možno doklady jako jsou smlouvy, faktury, záruční listy, . pokud tyto listiny nenajdete použijte např. i fotografie z doby před exekucí, nebo z doby než jste začala bydlet s přítelem (povinným) ve společné domácnosti. Čestné prohlášení s úředně ověřenými podpisy o tom, že zabavené (polepené) věci jsou Vaše je dobrá věc, nicméně je dobré je učinit ještě před zabavením (polepením) věcí. Exekutor by mohl namítnout, že takové čestné prohlášení si může sepsat také. Závěrem uvádím, že návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu je nutné podat příslušnému exekutorovi (JUDr. Vránovi) do 30 dní ode dne pořízení soupisu, tj. od polepení věcí. Doufám, že Vám tyto informace alespoň trochu pomohou.