Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.629

Exekuce na matku samoživitelku - nárok na splátkový kalendář

Odesláno: 
Otevřeno 2460 x
1 odpověď
 
Dobrý dem,
mám exekuci přišla mi výzva k zaplacení obratem jsem volala exekutorovi a žádala o splátkový kalendář, ten mi však řekl, že si musím prvně zaplatit část z dluhu. Jsem matka samoživitelka, pracuji na dohodu a tak nemám kde vzít větší častku.
Napsala jsem mu tedy o splatkový kalendář a o týden později mi exekutor volal a požadoval už polovinu dlužné částky, opakovaně mi říkal že si mám půjčit peníze, když ne, tak mě prý navštíví u mě doma.
Musím zaplatit nebo mi exekutor musí dát splákový kalendář, když jsem ochotna splácet?
Děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor by Vám měl vyhovět a splátkový kalendář s Vámi sepsat. Je možné, že při sepsání splátkového kalendáře bude od Vás exekutor chtít uhradit první splátku. Splátky navrhujte vždy nižší, to abyste měla finanční rezervu, protože pokud byste se dostala do prodlení s úhradou splátek byla by prováděna exekuce na základě exekučního příkazu (exekučních příkazů). Nicméně není povinností exekutora vyhovět návrhu povinného na splátkový kalendář, ale osobně nevidím důvod, proč by exekutor splátkový kalendář nemohl s povinným sepsat. Nicméně je možné, že si exekutor nejdříve zjistí Vaše majetkové poměry, a poté co zjistí, že jste nemajetná tak ještě rád povolí splátkový kalendář. Kdyby se tak nestalo, vydá exekutor exekuční příkaz o provedení exekuce. Pro úplnost uvádím, že exekutor může pohledávku vymáhat více způsoby provedení exekuce (exekuce srážkami ze mzdy či z jiných příjmů, exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, exekuce prodejem movitých věcí). Dále uvádím, že věci, které Vám exekutor nemůže zabavit jsou upraveny v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Závěrem uvádím, že pokud nemáte peníze, tak nemáte z čeho hradit, s výjimkou Vámi nabízených splátek a občanský soudní řád spolu s exekučním řádem upravují způsoby provedení exekuce.