Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.844

Odklad exekuce - význam fráze "exekutor by neměl činit žádné úkony směřující k provedení exekuce"

Odesláno: 
Otevřeno 1805 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl bych dotaz, byla mi doručena od exekutora výzva k úhradě pohledávky a s tím vydáno několik exekučních příkazů (účet, zaměstnavatel, nemovitost), s tím jsem podal návrh na odklad exekuce pro přechodnou dobu s odůvodněním. Návrh byl exekutorem předán k exekučnímu soudu se spisem.
Co se děje s exekučními příkazy do rozhodnutí exekuce soudem?
Do vydání rozhodnutí o návrhu by exekutor neměl činit žádné úkony směřující k provedení exekuce. Nebo v případě že exekuční soud rozhodne o odložení exekuce na přesně stanovenou dobu, je majetek i nadále zajišťován? Totiž formulace "exekutor by neměl činit žádné úkony směřující k provedení exekuce", nevím jak si přesně vysvětlit. Protože pokud je mi deponována část mzdy zaměstnavatelem na základě již vydaného exe. příkazu a současně dojde k odkladu exekuce a nebude příkaz zrušen, postrádá odklad pro povinného jakýkoliv smysl. Děkuji za informaci
 
Zdravím Vás, do doby než exekuční soud rozhodne o odkladu exekuce, zůstávají exekuční příkazy v platnosti a exekutor může činit úkony k provedení exekuce. Až bude rozhodnuto o odkladu exekuce, tak v rozhodnutí exekučního soudu bude současně určena i doba, po kterou bude exekuce odložena. Po dobu odkladu exekuce bude exekutor nečinný v této věci, tzn. , že nebude činit žádné úkony k provedení exekuce, ale exekuční příkazy budou v platnosti. Až doba odkladu exekuce uplyne může exekutor pokračovat v exekuci na základě vydaných exekučních příkazů. Závěrem uvádím, že vydání každého exekučního příkazu navyšuje náklady exekuce a proto budou tyto exekuční příkazy v platnosti i po dobu odkladu exekuce. Po dobu odkladu exekuce Vám nebudou prováděny srážky ze mzdy, nebudou činěny kroky k prodeji nemovitosti v dražbě a současně by si exekutor neměl strhávat peníze z Vašeho účtu. K exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného uvádím, že je možné v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) požádat banku o výplatu nezabavitelné částky, která činí dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Banka této žádosti vyhoví a tuto částku Vám vyplatí. Tento postup však můžete využít pouze jedenkrát po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit.