Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.643

Dluh neziskové organizace vůči pracovnici nakupující věci se souhlasem neziskovky - vymáhání dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1626 x
5 odpovědí
 
Dobry den,
2013 jsem působila ve výboru jedné neziskovky, měla jsem na starosti zásobování. Hodně jsem toho platila ze svého, že to pak čas od času vyúčtujeme. Fungovalo to, ale jen do chvíle než začaly problémy s předsedkyní. Následovala volební schůze (mimochodem zmanipulovaná a zcela v rozporu se stanovami spolku), a byl zvolen nový výbor se starou předsedkyní. V tu dobu ještě nebylo uzavřené účetnictví, takže mi v tom viselo asi 60.000 Kč. Naše účetní byla ze správy účtu vyškrtnuta ještě před tou volební schůzí (v rozporu s usnesením výboru), takže nám pak ani nemohla poslat zálohu, nebo podklady z čeho bychom vyúčtovaly. Spolek teď hledá důvody proč mi peníze nevyplatit, přestože mám několik mailů o různých nákupech, kde to mám i od předsedkyně posvěceno.
Snaží mne buď odradit, anebo jestli tam je nějaká promlčecí lhůta tak to promlčet. Účty jsou za období 9-12/2012 a 1-4/2013. Schůze pak byla 2.4.2013.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte nějaké důkazy o platbách za neziskovou organizaci, které jste hradila ze svého a nebyly Vám proplaceny, např. faktury, výpisy z účtu, popř. i emaily bylo by vhodné podat žalobu s návrhem na vydání platebního rozkazu. V této věci bych se tedy se všemi doklady a podklady obrátila na advokáta, který by tuto žalobu sepsal, a to z důvodu hrozícího promlčení, které je 3 roky. Samozřejmě z informací, které jste mi napsala nelze předjímat výsledek soudního řízení, ale z poskytnutých informací vyplývá, že za pokus by to stálo, 60.000,- Kč jsou slušné peníze, takže bych je po neziskovce zkusila vymáhat soudní cestou.
 
Dobrý den, mám k tomu maily a měla jsem originály faktur, ale ty jsem musela odevzdat do účetnictví, takže teď mám jen kopie. Jedná se o platby v hotovosti, protože co šlo platit z účtu se platilo přes spolkový účet. Nikde to ale nemám že k platbě mám příslušný výběr hotovosti, míváme prostě hotovost do rezervy běžně doma… myslíte že i to je dostačující? Zkoušeli na mne, že pokud k platbě v hotoovosti nemám přímo výběr z bankomatu v odpovídající výši, tak to je moje slovo proti jejich, a vůbec je nezajímá že jim nesedí v účetnictví příjmy a výdaje… ale nesedí to o víc, takže tam těch problémů je víc. A ještě dotaz, na kolik asi tak může to soudní řízení vyjít? Abych si to toti mohla vůbec dovolit, jsem teď na rodičovské dovolené a zdroj příjmů už mi vyschl. Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, mám za to, že kopie by jako důkazy k podání žaloby mohly stačit. Je možné, že soud bude chtít v průběhu řízení vidět i originály. To se dá vyřešit tak, že se soudu sdělí, aby originály předložil žalovaný, neboť již jsou součástí jeho účetnictví. Výše soudního poplatku se odvíjí od výše jistiny, kterou po žalovaném požadujete. V případě, že by jistina činila 60.000,- Kč by soudní poplatek činil 5% z této částky.
 
Děkuji moc, potom dám vědět jak to dopadlo. Pěkný den.
 
Za málo, snad Vám informace pomohly. Když byste cokoli potřebovala můžete se na nás obrátit.