Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.550

Exekuce, výživné a přednostní pohledávka, odvod výživného zaměstnavatelem na přání zaměstnance

Odesláno: 
Otevřeno 1548 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu. Na základě rozhodnutí soudu jsme s bývalou manželkou uzavřeli dohodu na platbu výživného na dítě ve výši 2800 Kč (nejedná se o exekuci).
Nyní mám exekuci na neuhrazení přednostní pohledávky. Bude výživné ve výši 2800 Kč první v pořadí, i když se nejedná o exekuci? Teprve co zbude ze zabavitelné části by se srazilo na přednostní pohledávku?
Platbu výživného chci, aby platil zaměstnavatel. Může tuto platbu odmítnout?
Velmi Vám děkuji.
 
Zdravím Vás, výživné je přednostní pohledávka, mělo by se tedy platit, neboť jeho dlouhodobým neplacením (cca po dobu 6 měsíců po sobě) byste se vystavil riziku trestního stíhání za neplnění vyživovací povinnosti. Ve Vašem případě se domnívám, že přednostní ve smyslu vymáhání bude pohledávka, pro kterou je nařízena exekuce. Asi bude nejlepší když požádáte soud o snížení výživného, abyste se nedostal do problémů. Přednostní pohledávky jsou upraveny v ust. § 279 odst. 2 písm. a) - k) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Tato úprava se však týká pohledávek k jejichž vymáhání byla nařízena exekuce. Pokud požádáte zaměstnavatele, aby z Vaší mzdy poukazoval výživné na dítě matce dítěte, mám za to, že tak můžete učinit, pokud s tím bude zaměstnavatel souhlasit.