Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.747

Exekuce Proficredit - oprávněnost pokut 100.000 Kč týdně za nesplácení dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 2337 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, zadlužil jsem se u společnosti Proficredit. Po dvouletém bezproblémovém splácení jsem se dostal do finanční tísně. Chybělo doplatit 90.000 Kč. Ihned jsem firmu kontaktoval a zadal o snížení splátek. Bylo mi nabídnuto odložení dvou splátek, ale to moji situaci neřešilo. Po druhem kontaktování firmy mi bylo řečeno, ze pokud nezaplatím dokonce týdne, tak dostanu pokutu 100.000 Kč. Druhý týden jsem firmu opět kontaktoval. Bylo mi oznámeno, ze mi byla udělena pokuta 100.000 Kč a že pokud nezaplatím do konce týdne, čeká mne další pokuta 100.000 Kč. Potom, ze to předají na exekuci. Bohužel tak se i stalo. Momentálně mám exekuci ve výši 360.000 Kč. Moje otázka zní jestli je možné navýšit dluh o takovou? Z 90.000 Kč na 360.000 Kč. Je možné nějak bojovat a snížit pokuty 200.000 Kč?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
J. D.
 
Zdravím Vás, navyšování dlužné částky takovým způsobem jste měl řešit primárně v soudním řízení. U těchto společností je občas ve smlouvě obsažena i tzv. rozhodčí doložka, která svěřuje rozhodování sporů ze smluv rozhodčímu soudu v rozhodčím řízení. Proto je nutné si řádně přebírat poštu, když si člověk poštu řádně nepřebírá je možné, že se žalovaný o rozhodčím řízení dozví ve chvíli, kdy je mu doručen rozhodčí nález. Ve fázi exekuce je možná již jen obnova řízení, která je upravena v ust. § 229 - § 233 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Nicméně jsou zde speciální důvody pro podání této žaloby, neboť se jí napadá pravomocné rozhodnutí. Žaloba na obnovu řízení musí být podána ve lhůtě 3 měsíců od doručení napadeného rozhodnutí, přičemž prominutí zmeškání lhůty není přípustné. Zde bych Vám tedy doporučila, abyste se obrátil na advokáta, který by se jednak pokusil vyjednávat s věřitelem (oprávněným) o snížení takto navýšené částky, popřípadě by rovněž posoudil, zda jsou ve Vašem případě splněny zákonné podmínky pro podání žaloby na obnovu řízení.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Mám ještě doplnující dotaz. Je nějaká reálná šance, že se úroky z prodlení za pomoci právníka sníží? Exekuce trvá již rok. Za tu dobu jsem splatil 70 tisíc korun. Kamarád mne radil, že s tím něco musí jít udělat. Proto jsem se obrátil na Vaši poradnu. Bohužel právníka si nemohu dovolit. Kdybych věděl, že je nějaká šance tak bych o tom mohl začít
Uvažovat. Dekuji s pozdravem J. D.
 
Zdravím Vás, vím, že se Ústavní soud nedávno zastal ženy, která dlužila malou částku, která se v exekuci několikanásobně navýšila, je tedy možné postupovat i takto. Proto je však nutné obrátit se na advokáta, popřípadě můžete požádat i Českou advokátní komoru, aby Vám advokáta přidělila, neboť na něj nemáte prostředky. Naděje na snížení příslušenství samozřejmě je, ale jaká to Vám nepovím, to záleží i na obratnosti a umu advokáta vyjednávat. Pokud byste se na advokáta obrátil vezměte s sebou veškeré listiny, které máte k dispozici, aby je mohl prostudovat a poté se s Vámi poradil na nejlepším možném postupu ve věci. Dále je možná obnova řízení, ale jen do 3 měsíců od právní moci vykonávaného rozhodnutí. To, zda připadá v úvahu i u Vás by bylo nutné opět posoudit. O obnově řízení jsem se zmiňovala v předchozí odpovědi na Váš dotaz. Další možností by bylo se eventuálně obrátit i na policii, zda se společnost ve vztahu k Vám nedopustila nějakého trestného činu, to však musí na základě konkrétních listin a rozhovoru s Vámi posoudit advokát.