Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.941

Exekuce - jak napadnout vysoké penále, pokutu z prodlení nesplácení dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 1576 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
07/2012 nařízená exekuce na základě soudního rozhodnutí z roku 1998. Dlužná částka 29.013 Kč. Penále ve výši 0,5 % denně.
06/2012 je penále vyčísleno na 831.524 Kč. Dluh částečně uhrazen exekucí životního pojištění ve výši cca 70.000 Kč. Věřiteli jsem zaslali žádost o odpuštění penále. Dle předpokladu nereagoval.
Dá se ještě nějakým způsobem napadnout výše penále, nebo už je na vše pozdě?
Děkuji
 
Zdravím Vás, nezdá se mi to, protože na výkon rozhodnutí je v zákoně č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném k 31.12.2013 stanovena 10-ti letá promlčecí doba. Dle mého by tedy měl být výkon rozhodnutí promlčen. Dále je ještě možné, že probíhalo odvolací řízení, které bylo ukončeno až po několika letech a že tedy oprávněný stihl podat návrh na nařízení exekuce včas. Nicméně bude nejlepší nahlédnout do spisu jak soudu, tak i exekutora a zjistit, kdy rozhodnutí nabylo právní moci, a zda je tedy návrh na nařízení exekuce podán včas. Zde uvádím, že se z mé strany jedná spíše o domněnky, protože neznám spis. Mám za to, že úroky z prodlení v této výši jsou vskutku likvidační. Zde je problém v tom, že v tuto dobu už je pozdě jak na obnovu řízení tak i na žalobu pro zmatečnost. Nicméně úroky z prodlení, v této výši by již byly dle současné judikatury zřejmě zamítnuty a účastníku úspěšnému ve sporu by byly přiznány zákonné úroky z prodlení ve výši repo sazby ČNB navýšené o 7% bodů ročně. Zde Vám mohu doporučit obrátit se na advokáta, který by se pokusil s oprávněným vyjednat částečné prominutí úroků z prodlení.