Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.829

Dlužník po zaplacení nájmu nemá nezabavitelné minimum - může exekutor zabavit tolik peněz?

Odesláno: 
Otevřeno 1342 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
20.1.2015 u mě byli exekutoři, zabavili věci, které mi nepatří. Domluvili se mnou splátkový kalendář na částku 1000 Kč měsíčně. Mám starobní důchod 4800 Kč a dostávám příspěvek a doplatek na bydlení 5600 Kč, tj. dohromady 10.400 Kč. Z toho platím nájem bytu 7350. Zůstává mi na měsíc 3000 Kč a z této částky jsem už tento měsíc zaslala na účet exekutora tuto částku, protože vyhrožovali, že v případě, že nepodepíšu splátky, budou postupovat dalším zabavováním věcí, mám oblepený nábytek a spotřebiče. Mají právo žádat splátky, i když nemám životní minimum? Chci si během února podat návrh na oddlužení s pomocí dárce.
Děkuji za odpověd na můj dotaz
 
Zdravím Vás, proti zabavení věcí, které Vám nepatří je možné podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to 30 dní ode, kdy byl soupis proveden (návštěvy exekutora). K návrhu je nutné přiložit i doklady (faktury, záruční listy, pokladní lístky), které prokazují, že zabavené věci nejsou ve vlastnictví povinného.
K splátkám uvádím, že exekutor může vymáhat pohledávku i srážkami z jiných příjmů (důchod, některé sociální dávky, .), popřípadě přikázáním pohledávky z účtu. U splátek nabídnutým dlužníkem k úhradě dluhu se tedy jedná o dobrou vůli dlužníka a nikoli o jeho povinnost. Splátky jsou pohodlnější, exekutor nemusí zjišťovat příjmy dlužníka, ale Vaší povinností není splátky platit. Za příjmy by se považovala tedy částka 10.400,- Kč,