Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.233

Promlčení odškodnění po viníkovi dopravní nehody - za kolik let se odškodné promlčí?

Odesláno: 
Otevřeno 1543 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
2008 jsem měl autonehodu při které zahynul můj kamarád (majitel nabouraného vozu bez povinného ručení) a kamarádka (já byl řidič). Odsoudili mne na 3,5 roku a členům rodin mám uhradit 2.000.000 Kč. Rodina od kamarádky dostala část peněz od ČKP a nedoplatek po mne vymáhala exekučně a ten jsem již splatil (500.000 Kč po 7mi- letech) ČKP po mne vymáhá to co zaplatila rodině kamarádky - po šesti letech se exekučně o peníze přihlásila rodina kamaráda o 980.000 Kč. Má na ně nárok? Není to už promlčené?
Děkuji za případnou radu.
 
Zdravím Vás, je mi Vás velice líto a cítím s Vámi, Nicméně pokud je na Vás majetek exekuce, musí tedy existovat i exekuční titul (rozhodnutí soudu) na základě, kterého je tato pohledávka vymáhána. U Vás připadá v úvahu návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle § 55 zákona č. 101/2000 Sb. , exekuční řád. Tento návrh adresujte exekutorovi (exekutorům), kteří vedou exekuci na Váš majetek. V návrhu uveďte Vaše veškeré příjmy, jejich výši musíte doložit, např. potvrzením zaměstnavatele, výši jednotlivých exekučních splátek, např. výpisy z účtu a rovněž k návrhu připojte i ostatní exekuční příkazy. Dále můžete požádat i o odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu ve spojení s § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Návrh na odložení exekuce můžete podat, jestliže jste se přechodně bez své viny ocitl v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro příslušníky Vaší rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Nebo je tu další možnost, a to řešení formou tzv. osobního bankrotu, kde však musíte splnit zákonné podmínky pro oddlužení. Detailní informace o osobním bankrotu a podmínky jaké musí předlužená osoba splňovat jsou uvedené zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/107/11790-postup-osobniho-bankrotu-oddluzeni-insolvence-podle-insolvencniho-zakona.html.
Pro úplnost dodávám, že není-li exekuční titul do 10 let od právní moci vykonán exekučně promlčí se.