Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.669

Dvojí odměna advokáta při exekučním vymáhání peněz po dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 924 x
1 odpověď
 
Jsem člen výboru SVJ. Máme za sebou jednu úspěšnou exekuci na dlužníkovi - vlastníkovi (cca 16 000 Kč jistina). Advokátovi jsme zaslali předem (jinak s námi nekomunikoval) na fakturu odměnu cca 5.500 Kč a uhradili jsme soudní poplatek 1.000 Kč.
Exekutor vymohl cca 28.000 Kč (nezahrnuji jeho odměnu), naše SVJ dostalo jistinu a úroky (cca 17.500 Kč) a zbytek (cca 10.500 Kč) odeslal exekutor přímo oprávněnému - v tomto případě advokátovi.

Je to běžná praxe, že se náklady na právní služby při úspěšné exekuci nevrátí poškozenému? Dali jsme advokátovi předem rozsáhlou plnou moc v zastupování. Ráda bych se poučila pro příště, co nemám dělat.
Děkuji Vám za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano toto je běžná praxe. Služby advokáta se platí, a to většinou i zálohově předem. Zde záleží na dohodě advokáta s klientem. Odměna za právní zastupování advokátovi přísluší ve chvíli, kdy vyhraje soudní spor, a je určena dle advokátního tarifu. Dále exekutorovi náleží i odměna za exekuci. S tímto nic nenaděláte, ani to neovlivníte. Kdyby advokát soudní spor prohrál odměnu za právní zastupování by mu soud nepřiznal a Vaše pohledávka by nebyla vymožena, nebo by se její vymáhání protáhlo (odvolání proti rozhodnutí soudu, .)