Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.121

Exekuce na důchod manžela, manželky dlužníka pro dluh před manželstvím

Odesláno: 
Otevřeno 1442 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Manžel má dluhy co jsme ještě nebyli manželé. 01/2013 mu dali exekuci na důchod 2 500 Kč a ted ten stejný exekutor nám oběma zablokoval účty, já mám důchod 7 300 Kč. Podotýkám, že manžel ten dluh splácí, ale já si myslím, že na můj důchod neměl právo mi zablokovat, mám tam pladby, co musím platit. Odvolat se taky nemohu, jelikož to trvá dlouho. Ted nám dají v bance, jenom jednou důchod a pak nic. Sice jsem psala dnes na důchodový, aby nám posílali důchod složenkou, ale než nám příjdou, tak nám narostou dluhy, nájem, atd. Prosím Vás, napište mi, jestli může sahat na můj důchod. Děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude nejlepší když půjdete do banky, kde v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu požádáte o výplatu dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Toto jak správně uvádíte můžete udělat pouze jednou v průběhu exekuce. Mám za to, že pokud jsou zablokovány 2 účty, tak by každý z Vás měl dostat částku rovnou dvojnásobku životního minima.
Dále uvádím, že sama skutečnost, že manželovi jsou strhávány srážky z důchodu exekutorovi nebrání v tom provést exekuci i přikázáním pohledávky z účtu (účtů) u banky.
Ohledně Vašeho dalšího dotazu Vás bohužel musím zklamat, neboť jste manželka povinného a proto tedy exekutor může provádět srážky z důchodu i Vám a rovněž Vám může i tzv. "zablokovat účet". To, že jste psala na příslušnou správu sociálního zabezpečení se žádostí, aby Vám poukazovala důchodu složenkou tak jste postupovala správně a mám za to, že do 30 dní by jste měli důchod pobírat ve formě složenek. Tuto situaci raději oznamte věřitelům, abyste se zbytečně nedostávali do dalších problémů.