Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.135

Zablokovaný účet - jak dlouho ještě?

Odesláno: 
Otevřeno 1320 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. Dlužil jsem VZP a přišla exekuce. Dluh jsem uhradil částečně exekutorovi, část peněz zadržoval bývalý zaměstnavatel a konečnou částku si vzal exekutor z učtu, který zablokoval. Je to už 20 dní a ještě pořád nebyly schopní účet odblokovat. Samozřejmě běží pořád penále u VZP. Co s tím můžu dělat. Náklady exekuce byly 14000 kč. Podle mého by mohli za tuto částku být rychlejší. Mohu si na postup exekutora stěžovat? Případně žádat o snížení nákladů exekuce? Případně exekutora žalovat?
 
Dobrý den. K odblokování účtu dojde až poté, co bude pohledávka uhrazena. Uvádíte, že: samozřejmě běží pořád penále u VZP. Exekuce tedy bude pokračovat až do vymožení tohoto penále. Na postup exekutora si samozřejmě můžete stěžovat u Exekutorské komory ČR, výše nákladů exekuce je však stanovena vyhláškou a možnost jejich snížení není nepřichází v úvahu. Žalovat exekutora nemůžete, neboť 20 dní nelze označit za průtah v řízení.
 
Problém je, že 20 dní je už pohledávka uhrazena.
 
Pokud byla uhrazena celá pohledávka, včetně všech nákladů a úroků z prodlení (penále), zašle exekutor oznámení o ukončení exekuce bance, která poté účet odblokuje. Lhůta není zákonem stanovena, platí tedy obecné pravidlo o přiměřených lhůtách.