Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.904

Exekuce rodičů a moje věci v jejich domácnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1060 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, žiju stále v bytě rodičů a na moje rodiče je dána exekuce. Podnikám jako OSVČ a věci které potřebuji k podnikání mám v bytě rodičů (jedná se o profesionální stroj na čištění koberců, a kvalitní vysavač + taška s dalšími věcmi jako např. hadry, kbelík, odměrky.). Chci se zeptat, pokud přijde exekutor je možné aby mi majetek zabavili, i když já osobně nic nedlužím? A pokud přijde exekutor jak je možné se zabavení věcí bránit? Děkuji
 
Dobrý den. Nelze exekuovat děti pro dluhy jejich rodičů a naopak. protože žijete ve společné domácnosti, je zde možnost záměny Vašich věcí a věcí Vašich rodičů v případě výkonu mobiliární exekuce. V tom případě je nutné namítat vlastnické právo jiné osoby již při soupisu a pokud nebude námitkám na místě vyhověno a věc sepsána, bude nutné do 15 dnů podat návrh na vyškrtnutí věcí z exekuce. Nebude-li návrhu vyhověno, bude nutné podat žalobu na vynětí věcí k soudu.
 
Znamená to tedy, že pokud přijdou exekutoři musím doložit že tyto věci jsou moje (např. kupní smlouva, paragon.), to myslíte? Někde jsem četla že pokud chce vzít věci co jsou moje a já nic nedlužím tak to máme jít sepsat na policii, mám to udělat taky? Bude to potom bráno jako důkaz?
 
Ano, pokud budou Vaše věci sepsány, musíte prokazovat, že jsou Vaše. Policie Vám v tomto případě nepomůže. Mohla byste sice podat trestní oznámení, ale zabavení věcí tím stejně nezabráníte. Trestní oznámení pak bude odloženo s ohledem na subsidiaritu trestní represe.