Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.092

Exekuce na auto při dojíždění do práce

Odesláno: 
Otevřeno 2434 x
6 odpovědí
 
Dobrý den, byla mi nařízena exekuce na auto, ale zatím nepřišel exekutor aby ho oblepil (zabavil). Hlavní problém je v tom, že já auto používám i na to aby jsem se dostala do práce a na plat mám taky exekuce. Já chci své dluhy splatit ale nemůžu je splatit najednou. Pokud přijdou exekutoři, aby mi zabavili mé auto, je možné jim nějak vysvětlit, že já auto potřebuji a aby mi ho nechali alespoň v užívání? Jakým způsobem se proti tomuto můžu bránit existuje nějaké právní řešení? Děkuji za Vaši brzkou odpověď
 
Dobrý den. Pokud automobil nezbytně nutně nepotřebujete k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny, je možné jej zabavit. Skutečnost, že automobil využíváte k dopravě do práce by byla rozhodující, pokud byste se bez něj dopravila do zaměstnání s nepoměrně většími obtížemi a za výrazně delší dobu. Pokud bude automobil pouze tzv. oblepen, budete jej mít nadále v užívání, nesmíte však učinit nic, co by snížilo jeho hodnotu při případném prodej, např. nabourat.
 
Děkuji za Vaši brzkou odpověď. Chci se jenom zeptat kdo to posuzuje, kdo rozhoduje o těch nepoměrně větších obtížích a delší době. Mám si to zjistit sama a pokud přijde exekutor mám mu ty papíry o dopravě předložit? A nebo mu to mám jenom vysvětlit a on si to zjistí?
Ještě je tady taková věc pracuji na benzínce, a pokud je tam nějaká havárie, nebo se něco naléhavě stane je možné že mi šéf zavolá ať se dostavím třeba o půlnoci. Můžu požádat zaměstnavatele at mi vystaví nějaký papír že to je pravda? A bude tento papír mít nějakou váhu u exekutora? Děkuji za odpověď
 
Toto posoudí vykonavatel soudního exekutora a pokud nebudete s jeho posouzením souhlasit, můžete podat návrh na vyškrtnutí věci z exekuce k exekutorovi. Pokud ten návrhu nevyhoví, bude věc posuzovat exekuční soud. Proto budete při soupisu muset svá tvrzení prokázat, např. i uvedeným potvrzením od zaměstnavatele.
 
Dobrý večer, ještě mě napadlo se zeptat jak dlouho to posouzení vykonavatele soudního exekutora trvá? Můžu ho čekat do pár dnů a nebo to bude trvat déle? A budu moct to auto v té době používat?
 
Dobrý den. V praxi probíhá exekuce mobiliárních věcí tak, že vykonavatel soudního exekutora začne sepisovat věc a Vy řeknete, že tu věc nezbytně nutně potřebujete k výkonu svého zaměstnání a uvedete důvody proč. Vykonavatel se pak rozhodne zpravidla do minuty. Pokud nebude automobil zajištěn, tj. odvezen do exekučního skladu, můžete jej normálně používat, nesmíta však nijak snížit jeho hodnotu.
 
Aha jo takhle, děkuji mockrát za vysvětlení a za pomoc.