Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.491

Exekuce v nájemním bytě - co nelze zabavit

Odesláno: 
Otevřeno 2200 x
9 odpovědí
 
Dobrý den, nezlobte se, že Vám píšu. Rád bych Vás požádal o radu. Dnes jsem na dveřích našeho bytu, který máme v pronájmu našel papír od exekutora. Konkrétně od Mgr. Marcel Kubiš. Vykonavatel Jan Ludvík. S tím že jsem nebyl doma a že je mam neprodleně kontaktovat. Když tak neprodleně neučiním tak při příští návštěvě vylomí dveře. Byt máme v pronájmu a krom Pračky a oblečení nám tu nic nepatří. Máme tu starou televizi, která je tedy také naše. Ale ta je malá a opravdu stará. Chci se zeptat. Jelikož byt máme v pronájmu a NEJSME tu trvale hlášení tak jestli opravdu smí dveře vylomit. Následně by se chtěl zeptat, jelikož jsem četl nějaké příspěvky na pana Mgr. Marcela Kubiše a mam opravdu obavy. Jsem nemocnej a mam i invalidní důchod. Důchod mam ve výši 5629 Kč což dostávám každý měsíc. S toho si musím každý měsíc platit léky a doktory. Moc mi s toho nezbývá. Bydlím sice s mamkou ale ta má ten nejnižší plat jelikož má také nějaké dluhy. K dluhům jsme se dostali z důvodu, že mamky přítel zemřel. Když žil vše jsme poctivě platili. Chci se zeptat. Co mi hrozí a jak vše bude postupovat. Pana Jana Ludvíka budu kontaktovat hned v pondělí ráno. Snad do té doby odpovíte. Omlouvám se, že Vás otravuji. Jsem opravdu na dně i po psychické stránce. Bojím se a i se klepu. Mam s lidí i strach a tohle mě opravdu hodně rozhodilo. Přiznávám, jsou to mé dluhy ale, kdyby na ně měl moc rád by je platil. Budu rád když mi odepíšete. Omlouvám se za hrubky atd.

Přeji pěkný den.
 
Dobrý den. Při výkonu exekuční činnosti je exekutor a jeho vykonavatel oprávněn učinit osobní prohlídku povinného a prohlídku bytu a jiných místností povinného, jakož i jeho skříní nebo jiných schránek v nich umístěných, kde má povinný svůj majetek; za tím účelem je oprávněn zjednat si do bytu nebo do jiné místnosti povinného přístup, popřípadě uzavřené skříně nebo jiné schránky otevřít. Není tedy podstatné, zda jste v bytě přihlášeni k trvalému pobytu, ale to, že v něm bydlíte. Soupis lze provést i ve Vaší nepřítomnosti. Pokuste se dohodnout s exekutorem splátkový kalendář.
 
Dobrý den, chci se ještě zeptat. Když nemam v bytě skoro nic což si můžou kdy koly ověřit tak jak vše může dál pokračovat? V bytě mam jen to co jsem již vypsal.
 
Dobrý den. V tom případě bude exekutor hledat jiný způsob provedení exekuce.
 
Dobrý den, když ve smlouvě máme uvedeno, že nábytek je majitelky bytu smí jej označit a odvést? Případně jak se bránit? Lednička nám před 3 měsíci odešla tak tu nemáme, pračku sice máme ale co jsem se informoval tak tu též nesmí zabavit. Je to pravda? A ještě. Smí si odvést již označenou věc?
 
Dobrý den. Samozřejmě, že nelze zabavit věci jiného pro Vaše dluhy. Pokud by při soupisu movitých věcí došlo k pokusu sepsat věc, která není Vaše, namítejte tuto skutečnost již při soupisu. Pokud bude věc přesto sepsána, informujte neprodleně majitele věci, aby mohl podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Obecně lze ledničku a pračku považovat za věci nepodléhající výkonu rozhodnutí a jejich zabavení je proto nepřípustné.
 
Dobrý den.
V pondělí 22.9.2014 jsem mluvil s vykonavatelem této exekuce. Vysvětlil jsem mu mojí situaci, ale můj návrh na splátkový kalendář odmítl s tím, že ten to exekutorský úřad splátkoví kalendář nepovoluje. Já mu na to řekl, že nic nemam a to co v bytě mam je převážně paní majitelky. Na tož mi řekl že mam čas do konce září aby peníze zaslal. Když tak neučiním tak že opět přijedou. Když peníze seženu, že se prý aspoň vyhnu problémům. Ale já skutečně nemam kde si půjčit 22550 Kč. Chci se zeptat. Co může exekutor jiného učinit, když nic nemam? Jen pračku a pár oblečení jinak nic. To mi vezme oblečení? Prosím o vaši radu jak mam dále pokračovat.
 
Dobrý den. Exekuční řád opravdu neukládá exekutorům povinnost přistoupit na uzavření splátkového kalendáře. Toto je dobrá vůle exekutora a pokud na Váš návrh nepřistoupí, nelze jej nutit. Pokud nebude možné mobiliární exekuci realizovat, bude exekutor hledat jiné způsoby provedení exekuce, patrně se obrátí na ČSSZ s žádostí o sdělení, zda pobíráte mzdu nebo jiný postižitelný příjem. Dále se zřejmě bude dotazovat peněžních ústavů, zda u nich nemáte zřízen účet.
 
Dobrý den chci se ještě zeptat. Nedá se exekuce na mojí žádost pozastavit aby se vyhnul těch stresů? Celkem špatně to zvládám. Děkuji Vám moc za vaše rady a za Váš čas.
 
Dobrý den. Exekuci je samozřejmě možné na návrh odložit. Návrh ovšem musí být odůvodněný a prokazatelně doložený, přičemž návrh, který je svévolným nebo zřejmě bezúspěšným uplatňováním nebo bráněním práva, je neúčinný. Pokud návrh odůvodníte stresem bez lékařského potvrzení o Vašem psychickém stavu, bude odmítnut. Rovněž pochybuji o tom, že by stres byl dostatečným důvodem pro odklad exekuce.