Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.019

Převzetí vydražené nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1282 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Vydražil jsem chatu, která byla bývalému majiteli exekučně zabavena. Zajímalo by mě jak mám postupovat, když se bývalý majitel odmítá vystěhovat. Pomůže mě v jeho vystěhování policie? S uvedeným přece nemám žádný právní vztah, žádnou smlouvu apod. Z mého pohledu je to jako by se do mého domu nastěhoval bezdomovec. V současné době na chatě bydlí a jeho přítelkyně tam má trvalý pobyt. V jakém stavu musí chatu předat? Myslím tím, co tam musí zůstat a co si může odvést? Může odvést např. elektrický sporák v kuchyni?
Mockrát děkuji za odpověď
 
Při dražebním prodeji nemovitosti podle § 336j odst. 4 občanského soudního řádu uloží soud (v usnesení o příklepu) povinnému, aby vydraženou nemovitou věc vyklidil nejpozději do 15 dnů od nabytí právní moci usnesení. Bylo-li proto vydáno usnesení o příklepu, které nabylo právní moci, jste dle § 336l odst. 7 občanského soudního řádu oprávněn kontaktovat exekutora a podat návrh na provedení exekuce vyklizením nemovité věci.
Rovněž se můžete obrátit na Policii ČR s trestním oznámením pro spáchání trestného činu Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru.
Chata musí být předána ve stavu, v jakém byla v okamžiku příklepu. Pokud nebyl elektrický sporák uveden v dražební vyhlášce, tj. nebyl zahrnut v dražbě, může si jej majitel chaty odvézt. V dražbě je prodávána nemovitost s příslušenstvím, tím se ovšem nemyslí vybavení bytu.