Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.444

Exekuce na nemovitost ve výlučném vlastnictví druhého manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1388 x
4 odpovědi
 
V roce 1997 jsem si jako rozvedená pořídila byt, v roce 2001 jsem se provdala. Vzhledem k tomu že manžel měl dost dluhů z neúspěšného podnikání a na krku exekuce, sepsali jsme předm. smlouvu (nikdo tehdy nemohl tušit že notářský zápis se za pár let stane bezcenným cárem papíru), kde máme oddělené hospodaření a majetek, včetně zmiňovaného bytu. V roce 2010 jsem tento byt prodala a za peníze získané prodejem koupila byt menší, opět je napsán pouze na mě. Zajímalo by mě jestli může exekutor tento byt chtít do dražby, protože se nejedná o ten který jsem měla ve vlastnictví před manželstvím. Veškeré finanční transakce šly přes depozit právníka, jsem schopná doložit že peníze za prodej odešly rovnou na účet za byt nový. Děkuji za odpověď.
 
Majetek nabytý před manželstvím netvoří SJM, stejně tak majetek nabytý z prodeje tohoto výlučného majetku. Pro dluhy z doby před uzavřením manželství lze exekuovat pouze majetek v SJM, nikoliv výlučný majetek druhého manžela.
 
Děkuji za odpověď, jsem o něco klidnější. Jen bych ještě poprosila jestli mi můžete obě části vaší odpovědi podložit paragrafem OSŘ nebo exek. řádu. Předem moc děkuji. Host 1197
 
§ 262a občanského soudního řádu, který se použije podle § 52 exekučního řádu.
 
Moc děkuji.