Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.704

Půjčení věcí k užívání osobě v exekuci - je to riziko?

Odesláno: 
Otevřeno 1695 x
6 odpovědí
 
Na mou matku, která má už exekučně sražený důchod na minimum a nebydlí se mnou byla podána další exekuce. Už u ní byli i exekutoři, sepsali soupis majetku, který zabaví. Matka má dluhy ve výši asi 80000, - a zabavený majetek je ve výši zhruba 20000, - dle soupisního ohodnocení. Chci se zeptat, pokud jí sepsané věci odvezou a já jí pak přivezu mé věci k zapůjčení k užívání, mohou k ní pak přijít znova a exekučně jí zabavit i ty mé věci, které bych jí půjčila k užívání?
 
Mobiliární exekuci lze provést i opakovaně, přičemž lze zabavit věci, o kterých lze důvodně předpokládat, že jsou v majetku dlužníka. Pokud tedy budou v bytě Vaší matky nalezeny zabavitelné věci, je pravděpodobné, že budou zabaveny.
 
A když budu mít na mé věci, které mamince zapůjčím doklady, že jsem je koupila, s razítky od prodejce a kopie nalepím na vnitřní stranu dvířek (skříní), je to pro exekutory dostačující doklad, že jsou mé a neodvezou je? Nebo jaké jiné doklady by pro ně byly dostačující? Děkuji za odpověď.
 
Soupis movitých věcí provádí vždy vykonavatel, občas média informují o neprofesionálních až excesivních postupech některých vykonavatelů. Nelze proto říci, zda toto bude případně vykonavatel respektovat. Ovšem doklady o koupi nábytku by pro případ vyškrtnutí ze soupisu měly stačit.
 
Myslela jsem, že v našem státě jsou nějaké normy, zákony dle kterých je jasně definováno co může exekutor zabavit a co ne, ale podle toho co vše nejen tady čtu vyplývá, že záleží na náladě jakou má exekutor a co podle své nálady zabaví. což je smutné. Děkuji za odpovědi.
 
Zákon pouze stanoví, že nelze zabavit věci, které tvoří obvyklé vybavení domácnosti. Výklad tohoto pojmu je však příležitostně překrucován. Dále samozřejmě nelze zabavit zdravotnické potřeby, věci osobní povahy apod. , tyto věci ale asi mamince půjčovat nebudete.
 
To máte pravdu, mé věci osobní povahy půjčovat mamince nebudu, ale před třemi roky umřel její manžel se kterým strávila celý život, který jí v podstatě všechny zabavené věci koupil (maminka má invalidní důchod a nepracovala asi 20 let), takže pro ní jsou všechny ty věci, které jí kupoval otec osobní povahy by se dalo vyložit. ale děkuji vám za čas a odpovědi.