Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.902

Vydražený byt - mohu jej sama vyklidit?

Odesláno: 
Otevřeno 1334 x
1 odpověď
 
Vydražila jsem byt v exekuci, bez nájemníka, ale v bytě zůstaly věci osobní povahy i nějaký nábytek, jak mám správně postupovat při vyklízení, mohu tyto věci po nějaké přiměřené době (jak dlouhé) zlikvidovat, tedy v případě, že si je původní majitel nevyklidí sám (dlužník je v současné době nekontaktní a je mu doručováno přes MěÚ a veřejnou vyhlášku) nebo se mám obrátit na soud a požádat o vyklizení? Na exekutorském úřadě mě informovali, že je mohu po 15 dnech vyklidit bez toho, aby z toho pro mne plynuly nějaké případné sankce. Chci zvolit správný postup, přiměřený dané situaci.
Po prohlídce bytu byl exekutory vyměněn zámek a klíč byl v úschově exekutora, jak správně postupovat v případě, že zjistím, že do bytu přesto někdo vstoupil, ještě před převzetím novým majitelem? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
 
Při dražebním prodeji bytu lze dle § 336j odst. 4 občanského soudního řádu uloží soud (v usnesení o příklepu) povinnému, aby vydraženou nemovitou věc vyklidil nejpozději do 15 dnů od nabytí právní moci usnesení. Obdobný princip je pak zakotven rovněž v § 336ja odst. 5 občanského soudního řádu, a to v případě, kdy soud vydává usnesení o předražku.

Bylo-li proto vydáno usnesení o příklepu, které nabylo právní moci, jste dle § 336l odst. 7 občanského soudního řádu oprávněna kontaktovat exekutora a podat návrh na provedení exekuce vyklizením nemovité věci. Před kontaktováním exekutora Vám lze samozřejmě doporučit písemně vyzvat (jednu kopii této výzvy si ponechte) současného obyvatele bytu k jeho dobrovolnému vyklizení (a to v přiměřené lhůtě, kterou ve výzvě stanovíte).

Pokud nebudou věci ve lhůtě vystěhovány a jedná se o věci nepatrné hodnoty, lze uvažovat o tom, že se jedná o věci opuštěné a tyto byste mohla vyhodit. U ostatních věcí je lhůta pro považování za věci opuštěné tříletá od jejich opuštění, tj. od opuštění bytu.

Pokud do bytu vstoupí osoba, která k tomu není oprávněná, jedná se o trestný čin omezování domovní svobody a v tomto případě byste musela podat trestní oznámení na neznámého pachatele.