Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.727

Exekuce na druhou polovinu bytu ve spoluvlastnictví

Odesláno: 
Otevřeno 1728 x
5 odpovědí
 
Vlastním polovinu bytu, na druhou, kterou vlastní můj bývalý přítel je exekuce a ta je kvůli dluhům jeho matky. Neznám častku exekuce, protože nejsem zahrnuta do řízení, nechtějí mi nic sdelit a s přítelem není řeč. V byte nebydlím, jen ho splácím a prostě chci se toho zbavit. Nevim jak. Odkoupit ho nemůžu, jen prodat. Ale komu? Je nějake rešeni? Taky ani momentalne nežiji v CR, všechno řeším přes telefon a to je na nic. Taky by mě zajímalo, když přítel nebude platit druhou polovinu bytu, budu to muset platit já? Už teď za něj platím jeden dluh a další už se mi važně nechce. Jaké by bylo nejlepší řešení? Děkuji.
 
Pokud chcete prodat i. d. 1/2 bytu, která není zatížena exekucí, můžete ji prodat komukoliv, ve Vašem případě bych počkal, až bude prodána exekuovaná polovina bytu a prodal ji budoucímu majiteli.
Co znamená, že přítel nebude platit druhou polovinu bytu? Myslíte hypoteční úvěr? Zda byste musela druhou polovinu platit záleží na podmínkách smlouvy o hypotečním úvěru, pokud jste ve smlouvě ručitelem nebo jste smlouvu uzavřeli společně bez určení konkrétní výše splátek pro každého z vás, budete muset splátky platit Vy.
 
My nemáme hypotečni úvěr, pouze úver ze stavebního spoření a můj bývalý přítel je tam označen jako spoludlužník. Tím prodat komu, jsem myslela to, že si neumím představit, že by někdo chtěl koupit polovinu bytu, když druhá je v exekuci. Takže mě nezbývá jen čekat, než se bude exekuovaná polovina prodávat v exekuci, jelikož na vyplacení exekuce, abych případně mohla toto odkoupit, nemám peníze. Neexistují nějaké organizace, které odkupují takovéto byty? Nebo nelze to prodat státu?
Mam celkem obavu, že nebude splácet tento uvěr ze stavebního spoření, jelikož teď už za něj splácím jeden dluh, který se musí zaplatit do poloviny tohoto mesíce a je to dluh, který on si vzal na opravy a já jsem tam jako přístupitel. Ten dluh samozřejmě neplatil a paní požaduje zaplatit plnou částku. Jistě chápete, že další jeho dluhy už se mi platit nechce a tak bych nejraději našla nějaké řešení a nejraději bych se zbavila jakéhokoliv závazku k tomuto muži. Děkuji
 
Pokud jste v úvěrové smlouvě uvedena jako spoludlužník, jste zavázána ke splácení úvěru. Výkupem nemovitostí v exekuci se zabývá velké množství společností, které považuji za lichvářské a nebudu jim zde dělat reklamu. Nemovitost můžete zkusit nabídnout k prodeji komukoliv, je opravdu otázka, jestli bude mít někdo zájem koupit polovinu bytu. (proč by to měl kupovat stát?). Prodej nemovitosti by stejně Váš problém nevyřešil, protože byste stále byla zavázána z úvěrové smlouvy, převodem vlastnictví k nemovitosti nedojde k převodu dluhu.
 
Aha, tak to jste mě nepotěšil. A šlo by to udělat takto? Ja jsem teď zaplatila nemalou částku za ten dluh expřítele a předběžně jsem s nim byla domluvená, že to zaplatím za podmínky, že on mi tu jeho půlku přepíše a já budu splácet obě poloviny. Samozřejmě jsem to neplatila kvůli tomuto, ale kvůli tomu, že už hrozili soudem.
Jenže je tam ta exekuce a on tudíž nemůže disponovat. Ale, šla by sepsat nějaká smlouva o tom, že já beru na sebe jeho břemeno a jakmile on se zbaví exekuce, připadne jeho polovina me? A taktéž bych požadovala jeho odstěhování se, trvalé bydlistě tam nemá. Mohla bych případně tento byt pronajmout? Ale cokdyž se te exekuce nikdy nezbaví?
Jak dlouho se tohle může táhnout? Ja fakt nevim co dělat, ja v tom byte ani nežiji, jen ho platim a ještě k tomu dluhy co nejsou moje.
 
Jak správně uvádíte, nelze s nemovitostí v exekuci disponovat. Jakmile se zbaví exekuce - uvědomte si, že pravděpodobnost exekučního prodeje nemovitosti není zanedbatelná, potom by Vám jakákoliv smlouva s povinným byla k ničemu, protože nikdo nemůže převést více práv, než sám má. Pronajmout polovinu bytu půjde ztěžka, protože se každý nájemník může obávat mobiliární exekuce jeho věcí v bytě. Exekuce může trvat i desítky let, proto by bylo nejlepší, kdybyste se s exekutorem domluvila na tzv. prodeji z volné ruky, tedy Vy byste koupila podíl na nemovitosti, který je v exekuci. Samozřejmě pokud na to budete mít prostředky.