Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.331

novela zákona - exekuce manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1568 x
1 odpověď
 
Zdravím,
obracím se na Vás s prosbou o posouzení situace a odborný názor.
Od dubna 2013 jsem obdržela exekuční příkaz. Za chyby se platí a za blbost dvojnásob, proto jsem maximálně spolupracovala. Vykonavatel přijel, sepsal několik movitých věcí a domluvili jsme se na splátkovém kalendáři. Osobně jsem každý měsíc nosila peníze do kanceláře, řádně jsem splácela. V červnu 2013 jsem se vdala, dluh vznikl před vstupem do manželství, s manželem nemáme společný majetek. Manžel je však rozvedený, ale s bývalou ženou ještě nemají vypořádané společné jmění - dům, zatížený hypotékou a automobil na leasing. Letos v květnu přišla manželovi na účet výplata, zdála se nám malá, ale protože byl nemocný, přešli jsme to. Za pár dní volala manželovi banka a sdělila mu, že neobdrželi splátku hypotéky a nakonec také to, že má exekučně "zablokovaný" účet (obojí je u jedné banky). Zavolala jsem do exekuční kanceláře, slečna asistentka mi řekla, že budou mít pro mě nějaké dokumenty a že převedli exekuci na manžela "protože můžou". Na schůzce nám vykonavatel řekl, že díky novele zákona můžou prakticky cokoli, že mám doplatit dluh (cca 50 tis.), jinak hrozí dražba domu, v lepším případě prodej auta. To, že auto a dům je majetek manžela a jeho bývalé ženy, je prý nezajímá (doslova). Jeden z vykonavatelů sedl k počítači a začal na internetu hledat za kolik by auto mohli vydražit. Dali nám týden na to abychom sehnali peníze. Exekuční příkaz na manželovu výplatu a účet jsme ještě neobdrželi, prý dokumenty ještě nejsou připravené. Po pár dnech, kdy opadl šok jsem začala hledat informace. Protože nejsem odborník, nevím zda správně chápu znění novely Občanského soudního řádu, proto Vás prosím o Váš výklad. Závazek není naším společným jměním, vznikl několik let před svatbou. S manželem žijeme v domě, který je společným jměním jeho a jeho bývalé ženy, vypořádání ještě neproběhlo. Taktéž auto, které si pořizovali na leasing. Protože jsem dlouhou dobu neměla stálé zaměstnání, nic jsme společně nekupovali, nemáme tedy společné jmění. Může exekutor nařídit výkon rozhodnutí srážkami z manželovy mzdy, pokud jde o vydobytí dluhu, který nepatří do společného jmění? (čl. 2, par. 262 Občanský soudní řád) Je možné, aby zabavili nemovitost, kterou nevlastním ani z části a patří do nevypořádaného společného majetku rozvedených manželů? (čl. 1 par. 262a)
Rozhodnutí o tom, že bude manžel zahrnut do výkonu exekuce mi bylo předáno 20.5.2014, vydáno bylo 24.4.2014, banka i manželův zaměstnavatel jej také obratem obdrželi, nám bylo řečeno, že je připravené až 19.5. Je toto obvyklý postup? Prosím poraďte jak dál postupovat, vykonavatelé mi volají kdy donesu peníze, o manželových srážkách ze mzdy s námi nemluvili, hrozí prodejem auta a domu. O mém splátkovém kalendáři nepadlo už jediné slovo. Mám vyhledat právníka nebo je postup exekuční kanceláře dle zákona a mám raději sehnat peníze? Ještě podotýkám, že jsem si vědoma toho, že vše vzniklo mou chybou, ráda bych dluh okamžitě srovnala, bohužel tolik peněz nemám. Jde o mou záležitost a i když o všem manžel i jeho rodina ví, řešila jsem ji sama. Splácela jsem řádně, když to šlo, i více než dle domluvy, s vykonavatelem jsme byli v kontaktu a náhlá změna ve výkonu exekuce i přístupu zaměstnanců kanceláře mě překvapila.
Velice Vám děkuji za jakoukoli radu.
M. R.
 
Dobrý den.
1. Exekuce na manželovu mzdu (nebo bankovní účet) je přípustná pouze pro dluhy spadající do SJM - § 262a odst. 2 občanského soudního řádu.
2. Dům a automobil jsou v majetku (SJM) Vašeho manžela a jeho bývalé ženy, exekuce tohoto majetku kvůli Vašim dluhům z doby před manželsvím je zcela nepřípustný. Pokud majetek není v SJM Vás a manžela (nebo Vaším výlučným majetkem), nelze ho exekučně postihnout pro Vaše dluhy.
3. Nejprve je o provádění srážek ze mzdy a účtu vyrozuměn plátce mzdy nebo banka, která vede účet a až po doručení těmto osobám i osoba, proti které je exekuce vedena. V tomto je exekuce v pořádku.
Váš manžel musí neprodleně podat návrh na částečné zastavení exekuce srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu, prodejem movitých věcí (automobilu) a nemovitosti. Tento návrh musí odůvodnit nevypořádáním SJM s předchozí manželkou a doložit jej všemi dostupnými důkazy. Návrh na částečné zastavení exekuce ohledně automobilu a nemovitosti musí podat i jeho bývalá manželka. Jako důvod zastavení je nutno uvést jeho absolutní nepřípustnost podle § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, neboť postihuje majetek osob odlišných od dlužníka a v případě manžela dlužníka je exekuce prováděna v rozporu se zákonem (§ 262a občanského soudního řádu).