Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.520

Exekuce pozemku v mém výlučném vlastnictví pro dluhy manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1598 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
S manželem jsem se před 14 dny rozvedla a došlo k majetkovému vyrovnání. Dnes mi bylo doručeno provedení exekučního zástavního práva na pozemek, který je v mém vlastnictví. Exekuce je vedena proti bývalému manželovi. Dluh činí 950, -Kč a je vymáháno 14 000, -Kč.
Prosím o radu, je-li tato exekuce oprávněná a jak bych měla dále postupovat.
Děkuji za informace.
 
Dobrý den. Předpokládám, že kvůli době, která uplynula od rozvodu a majetkového vyrovnání je v katastru nemovitost stále ještě vedena jako SJM. Proto podejte k exekutorovi návrh na částečné zastavení exekuce ohledně tohoto pozemku, který odůvodníte majetkovým vyrovnáním. K návrhu přiložte ověřenou kopii rozsudku o rozvodu a majetkovém vyrovnání.
 
Děkuji za odpověď,
na katastru je nemovitost zapsána jen na mé jméno.
Byla koupena z peněz mých rodičů.
Nyní mi přišlo z katastru oznámení o zahájení řízení s možností odvolání. Nevím, jak bych měla formulovat návrh na zastavení exekuce k exekutorovi a jak se odvolat na katastr.
Děkuji za odpověď
 
Pokud byla nemovitost koupena z peněz Vašich rodičů, jedná se o Váš výlučný majetek a vůbec neměla být exekučně postižena (předpokládal jsem, že nemovitost byla nabyta v majetkovém vyrovnání). Proto v návrhu na zastavení exekuce uveďte, že se jedná o nemovitost ve Vašem výlučném manželství, neboť byla nabyta za peníze Vašich rodičů, k tomu připojte písemná čestná prohlášení Vašich rodičů. Návrh musí být adresován exekutorovi s uvedením adresy jeho sídla a exekučního č. j. Odvolání na katastr opět odůvodněte tím, že se jedná o nemovitost ve Vašem výlučném vlastnictví a proto je výkon exekuce zřízením exekutorského zástavního práva nepřípustný.