Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.682

Problém se sousedem

Odesláno: 
Otevřeno 72 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Bydlíme v panelovém domě a sousedka bydlící pod námi, nechavá v topné sezóně otevřená okna 12 hodin nepřetržitě, někdy i celý víkend, když není doma. Každoročně ji žádáme o ohledupnost. Máme v bytě studené podlahy a musíme neekonomicky vytápět. Sousedka poslechne až na apel předsedy družstva, ale jen tak na pár dní.
Snažila jsem se ji slušně vysvětlit, že v současné energetické krizi je její chování nepatřičné. Jenže ona to odkýve, ale okna nechává otevřená stále.
Majitelem bytu je její příbuzný a ji tam nechává bydlet bez placení podnájmu.
Jaké jsou naše možnosti?
Děkuji Vlasáková
 
Dobrý den,

nejprve by bylo vhodné navrhnout představenstvu bytového družstva úpravu změny rozúčtování nákladů na vytápění, tak aby náklady odpovídaly skutečně spotřebované energii na vytápění daného bytu. To by mělo majitele bytu přimět k přehodnocení, koho nechá ve svém bytě bydlet. V každém případě je však vhodné situaci řešit přímo s majitelem bytu, kdy teoreticky je možné věc řešit podáním tzv. negatorní žaloby, tj. žaloby na zdržení  se protiprávního zasahování do vlastnického práva. Doporučuji Vám tedy krom výše uvedeného kroku, zaslat majiteli bytu doporučený dopis, v němž popíšete situaci a vyzvete jej k nápravě (je již na něm, jak věc s podnájemkyní vyřeší) a informujete jej o svém úmyslu řešit věc případně podáním žaloby k soudu. Pokud by nic nepomohlo, nedoporučuji se na soud obracet bez pomoci advokáta, neboť nejde o jednoduchou právní záležitost a úspěšnost žaloby není zaručena.