Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.507

Rodinné právo rada

Odesláno: 
Otevřeno 187 x
2 odpovědi
 

Ex manžel se chová dlouhodobě verbálně agresivně. Vůči mně. Jednou odjel autem aby se mnou nemusel mluvit s otevřenými dveřmi na straně kde jsem stála a syn měl také ještě otevřené dveře. Když je syn u něho tak špatně spím, ne proto, že bych se o něho bála, ale že ex vytváří takovou atmosféru, která není už bezpečná. Potřebovala bych vědět, jak se mám chránit. Nyní jsme se přestěhovali, takže ex řídí místo hodiny hodinu a deset minut (já mu jezdím ještě 17 min naproti, abych měla v novém domově soukromí od něho), ale on nezvádá tuto změnu a neustále mění plány ze dne na den. Syn by nikdy nechtěl střídavou péči, takto mu to vyhovuje jet tam 2x měsíčně, ale jeho otec to evidentně nedává - nedává ho vyzvednout. A já se necítím nezpečně ho k němu dávat. Někdy mi to přijde, že mi úmyslně ničí život - psychickým terorem. Musí to přeci vidět jak se chová a jak to na lidi působí. Jde mi jen o to co s tím, baby se to už neopakovalo. Nechci to úplně řešit soudem, ale na druhou stranu u soudu by se stejně ukázalo, že on se mnou chce soupeřit a vše je nedpodstatněné z čeho by mne případně obvinil. Nebo je možné aby ho napomenul právník? Jsem dobrý rodič a už chci aby to přestalo. Děkuji
 
Dobrý den,

hned na okraj mě napadá řešení, že byste nejprve (nejspíš to totiž nepomůže) navrhla, že budete syna vozit k vyzvedávání ještě dál, třeba na půli cesty, tak aby to měl každý z rodičů stejně daleko. Mohlo by to ex manžela uklidnit. Obávám se však, že delší cesta tady nebude tím hlavním problémem, manžel se patrně takto mstí za rozvod. Jde o celkem časté chování některých rozvedených manželů/manželek, kdy se tak mohou chovat nevědomě, ale i vědomě s nějakým záměrem. Pokud by tato varianta nepomohla, pak můžete věc řešit přes advokáta, ideálně však komunikujte s orgánem sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) a problémy s ex manželem nahlašte a nechejte vaši výpověď založit do spisu. OSPOD si pak manžela pozve k podání vysvětlení. Je však možné, že vše nakonec vyústí v soudní spor o změnu péče o dítě, ať už z Vaší strany, či spíše ze strany otce, pokud mu současný stav nevyhovuje.
Pokud je o samotné chování otce, pak je zde riziko, že otec vše popře, proto je dobré uchovávat veškerou písemnou komunikaci a případně dělat nahrávky předávání apod. Vzhledem k tomu, že jde o tzv. projevy osobní povahy, považuje se pořízení takového záznamu za nezákonné, pokud k němu dotyčná osoba nedala souhlas. Důkaz nahrávkou tak nemusí být připuštěn. Je zde však zákonná výjimka, kdy svolení není třeba je-li záznam pořízen za účel výkonu nebo ochrany jiných práv nebo právem chráněných zájmů (§ 88 občanského zákoníku), posouzení oprávněnosti je pak na samotném soudu a nelze dopředu předjímat, zda bude takový důkaz uznán či nikoliv.
Pokud by chování otce ohrožovalo výchovu syna, pak je také možné požádat případný soud v řízení o změnu péče o nezletilého o vyhotovení znaleckého posudku na osobnost otce a jeho výchovné schopnosti.
 
Dobrý den,
on právě po mně vyžaduje abych jezdila polovinu cesty, ale mně to přišlo trochu mimo, když do teď jezdil tu hodinu, a navíc vždy pozdě, takže pro mne to múže znamenat dost veliké zdržení, navíc já syna vozím všude, jsme hodinu od centra Prahy a já ho vozím i několikrát týdně např na logopedii nebo zubař, ke kamarádům. Tak mi přišlo 100% v pořádku, aby tu cestu můj exprostě jel, protože já to absolvuji během týdne běžně a on jen 1x za 14 dnů.

Ano ohrožuje to výchovu syna a já to chci hlavně bez komplikací.

Prosím neznáte nějakou opravdu dobrou spolehlivou empatickou advokátku, která by ho napomenula?

Pro mne je to nestálý stres, přiznávám že to na mne má dopady v podobě veliké únavy a stresu, není to jen o tom mít domluvené datumy na péči o syna, je to o tom že on to i několik dnů mění a po vzvednutí není klid, takže mám starosti o synovo zdraví, je to forma psychického ubližování vidím to bohužel až teď zcela zřejmě. Moc děkuji